Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σοκολάτες – καραμέλες: Επείγουσα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για επικίνδυνο συστατικό

ΑρχικήΝέαΣοκολάτες - καραμέλες: Επείγουσα προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για επικίνδυνο συστατικό
spot_img

Έχει παραισθησιογόνα αποτελέσματα και συνήθως δεν το αναγράφουν στη συσκευασία!

Πρόσφατα οι ΗΠΑ τέθηκαν σε συναγερμό για σοκολάτες που περιέχουν –μεταξύ άλλων- την ουσία μουσκιμόλη και έχουν προκαλέσει 3 θανάτους και 175 ασθένειες με σοβαρά συμπτώματα, όπως επιληπτικές κρίσεις, απώλεια συνείδησης, σύγχυση, ψευδαισθήσεις, ανεξέλεγκτες κινήσεις, υπνηλία, διέγερση, μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς, υπέρταση, αναπνευστική ανεπάρκεια, υπερβολική εφίδρωση, ναυτία και έμετο. Είναι ενδιαφέρον δε, ότι η μουσκιμόλη δεν αναγράφεται σχεδόν ποτέ στα συστατικά της συσκευασίας. Συνήθως η ουσία προστίθεται σε ζελεδάκια, καραμέλες και σοκολάτες, που πωλούνται και στην Ελλάδα.

Μόλις χθες, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξέδωσε επιστολή προς τους παρασκευαστές τροφίμων ότι το Amanita muscaria ( A. muscaria ), τα εκχυλίσματά του και ορισμένα από τα συστατικά του (μουσκιμόλη, ιβοτενικό οξύ και μουσκαρίνη) δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά στα συμβατικά τρόφιμα. Το A. muscaria και τα συστατικά του έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα που προορίζονται να έχουν παραισθησιογόνα αποτελέσματα, τα οποία μερικές φορές διατίθενται στο εμπόριο ως «ψυχεδελικά βρώσιμα» ή «νόμιμα ψυχεδελικά». Μετά από εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με το A. muscaria και τα συστατικά του, ο FDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας για χρήση σε τρόφιμα και ότι η χρήση τους ως συστατικά τροφίμων μπορεί να είναι επιβλαβής.

Μάλιστα ο Οργανισμός προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα στα οποία αναγράφεται, ή γνωρίζουν ότι περιέδουν τέτοια συστατικά.
Ο FDA έχει ανιχνεύσει αυτά τα συστατικά σε τρόφιμα που προορίζονται να έχουν παραισθησιογόνα αποτελέσματα που μοιάζουν με σοκολάτες και καραμέλες αλλά και σε συμπληρώματα διατροφής.

«Επιλέξαμε να αξιολογήσουμε τη χρήση αυτού του συστατικού και των συστατικών του στα τρόφιμα λόγω νέων πληροφοριών σχετικά με το προφίλ ασφάλειάς του, από κρατικές και τοπικές ρυθμιστικές αρχές. Δεν είναι η πρώτη φορά που μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας για το A. muscaria . Το βιβλίο «Bad Bug» του FDA , που κυκλοφόρησε το 2012, προσδιορίζει το A. muscaria και τα συστατικά του ως τοξικούς παράγοντες που προκαλούν δηλητηρίαση μετά την κατάποση», λέει ο FDA.  

Η διαδικτυακή πρόσβαση στα προϊόντα Amanita muscaria και muscimol είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο. Η διαδικτυακή ζήτηση φαίνεται να αυξάνεται, όπως αποδεικνύεται από την αύξηση του αριθμού των διαδικτυακών διαφημίσεων. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Η απάντηση της αλυσίδας στο cibum.gr για τα χαλασμένα σοκολατάκια

Το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας της αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl ξεκαθαρίζει ότι τα σοκολατάκια μόνο τα διακινεί και αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης.

Μελομακάρονα: Η “απάτη” και ο πιθανός κίνδυνος της εκδοχής Red Velvet

Η διαφορά των μελομακάρονων Red velvet -της νέας τάσης στα χριστουγεννιάτικα γλυκά- θα σας εκπλήξει.

Λάθη στις ημερομηνίες λήξης – Ζημιές εκατομμμυρίων στη Βιομηχανία

Τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις μόλις τις τελευταίες ημέρες!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο