Ποιες χώρες πλήττονται ιδιάιτερα από ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση τους
Φαίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης σακχάρων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα δημοφιλή ροφήματα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως καταγράφονται 2,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και 1,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση σακχαρούχων ποτών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σαμπουάν, conditioner, after shave ακόμη και παιδικά αρώματα στη λίστα καλλυντικών του RAPEX που επηρεάζουν τη γονιμότητα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Aυτή την ώρα της ημέρας πρέπει να πίνουμε τον καφέ μας για να έχουμε υγεία και μακροζωία – Μελέτη
Ειδικότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο αριθμός των περιπτώσεων είναι ιδιαίτερα απογοητευτικός. Στην υποσαχάρια Αφρική, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα σακχαρούχα ποτά συνέβαλαν σε περισσότερο από το 21% όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη. Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική αντίστοιχα, συνέβαλαν σχεδόν στο 24% των νέων περιπτώσεων διαβήτη και περισσότερο από το 11% των νέων περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Από τα γήπεδα στην εντατική και την αιμοκάθαρση – Πώς το μολυσμένο μαρούλι άλλαξε για πάντα τη ζωή ενός 10χρονου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι είναι η «ασθένεια του εμετού» που παρουσιάζεται σε υψηλό 12ετίας φέτος το χειμώνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μουχλιάζουν τα μαλλιά αν κοιμηθούμε χωρίς να τα στεγνώσουμε;
Η Κολομβία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική είναι χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης. Περισσότερο από το 48% όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη στην Κολομβία αποδόθηκε στην κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, ενώ περίπου το ένα τρίτο όλων των νέων περιπτώσεων διαβήτη στο Μεξικό συνδέθηκε επίσης με την κατανάλωση αυτών των ποτών. Στη Νότια Αφρική, το 27,6% των νέων περιπτώσεων διαβήτη και το 14,6% των περιπτώσεων καρδιαγγειακών παθήσεων οφείλονταν στην πρόσληψη των ποτών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Μην φάτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας!» – Επείγουσα προειδοποίηση των Αρχών για πρακτικές με θανατηφόρες συνέπειες
Τι προκαλούν, όμως, στο σώμα τα συγκεκριμένα ροφήματα; Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα ποτά με πρόσθετα σάκχαρα χωνεύονται γρήγορα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με μικρή θρεπτική αξία. Η τακτική κατανάλωση με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, αντίσταση στην ινσουλίνη και μια σειρά από μεταβολικά προβλήματα που συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιακές παθήσεις, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Σύνδρομο λυκανθρώπου» – Συναγερμός για τα μολυσμένα μασητικά κόκκαλα σκύλων που προκαλούν σοβαρές νευρολογικές διαταραχές
«Τα σακχαρούχα ποτά διατίθενται και πωλούνται σε μεγάλο βαθμό σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αυτές οι κοινότητες όχι μόνο καταναλώνουν επιβλαβή προϊόντα, αλλά συχνά είναι και λιγότερο καλά προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία», επισημαίνει ο Δρ. Dariush Mozaffarian, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Food is Medicine της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση επικίνδυνου έτοιμου πουρέ από τα ράφια των σούπερ μάρκετ – Περιέχει απειλητικό για την υγεία συστατικό
Καθώς οι χώρες αναπτύσσονται και τα εισοδήματα αυξάνονται, τα σακχαρούχα ποτά γίνονται πιο προσιτά και επιθυμητά, λένε οι συγγραφείς. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να υποστούν τις συνέπειες της κατανάλωσής τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες, όπως και οι νεότεροι ενήλικες σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, σημειώνουν.
Οι συγγραφείς της μελέτης ζητούν μια πολύπλευρη προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει εκστρατείες δημόσιας υγείας, ρύθμιση της διαφήμισης των σακχαρούχων ποτών, καθώς και την φορολόγησή τους. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, το Μεξικό, όπου η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, επέβαλε φόρο σε αυτά το 2014. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο φόρος βοήθησε στη μείωση της κατανάλωσης, ειδικά στους ανθρώπους με χαμηλότερο εισόδημα.
«Εντούτοις, θα πρέπει να παρθούν περισσότερα μέτρα, ιδίως στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, όπου η κατανάλωση είναι υψηλή και οι συνέπειες για την υγεία σοβαρές», συνοψίζει ο Δρ. Mozaffarian.