Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΔΟΑΟ: Δημιουργία της «Κιβωτού του ελληνικού αμπελώνα» στα Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι

ΑρχικήΝέαΕΔΟΑΟ: Δημιουργία της «Κιβωτού του ελληνικού αμπελώνα» στα Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι
spot_img

cibum team


Για ένα έργο που, όπως αναφέρεται, θα βοηθήσει το ελληνικό κρασί και τις γηγενείς ποικιλίες να αναδειχθούν και να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό, μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) Γιάννης Βογιατζής.

 Ο λόγος για τη δημιουργία της «κιβωτού του ελληνικού αμπελώνα» στα Βασιλικά Ανάκτορα στο Τατόι, όπου τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης των κτηρίων και της γύρω περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή εκεί «υπάρχει ένας δημόσιος χώρος με αμπελοοινικό παρελθόν, ο οποίος μπορεί να διατεθεί στον κλάδο για τη δημιουργία υποδομών και δραστηριοτήτων εθνικού ενδιαφέροντος».

 Η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διάθεση έκτασης και του οινοποιείου που υπάρχει εκεί, για τη δημιουργία της «Κιβωτού» που θα βοηθήσει «να διασωθούν αλλά και να μελετηθούν όλες οι ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού», όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ. 

 “Το project που μας αφορά δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, ενημερώθηκαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός για την πρότασή μας και αναμένουμε την δική τους απόφαση. Ως πρώτο βήμα, θα απαιτηθεί εκπόνηση μελέτης σύμφωνα με το πλαίσιο που θα τεθεί. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε αμέσως μόλις μας ζητηθεί» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Βογιατζής. Η ιδέα της δημιουργίας της «Κιβωτού» δεν είναι τωρινή. «Αποτελεί παλαιότερη διεκδίκηση της ΕΔΟΑΟ, η οποία από την εποχή της προεδρίας των Γιάννη Μπουτάρη και Σωτήρη Ιωάννου, προ του 2015, δεν σταμάτησε να είναι ενεργή» είπε ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ.

 

Οι στόχοι

       Η αυθεντικότητα των ελληνικών κρασιών σε συνδυασμό με την εκπαίδευση, τη σύνδεση με την ιστορία και τον πολιτισμό καθώς και με τη γαστρονομία, αποτελούν κοινούς στόχους της πολιτείας καθώς και της ΕΔΟΑΟ, σύμφωνα με τον πρόεδρό της. «Η δημιουργία ενός αμπελώνα διάσωσης και μελέτης του μεγάλου πλούτου των ελληνικών ποικιλιών, της “κιβωτού του ελληνικού αμπελώνα” όπως τον ονόμασε ο Γιάννης Μπουτάρης, αποτελεί κεντρική διεκδίκηση – στόχο του κλάδου, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου συλλογής, διατήρησης και αξιοποίησης του γενετικού υλικού της αμπέλου» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βογιατζής.

 Σήμερα, επίσημος διατηρητής του γενετικού υλικού της αμπέλου είναι ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, στο οποίο ανήκουν και οι συλλογές αναφοράς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής: «Η δημιουργία νέας συλλογής αναφοράς και η μελέτη των ποικιλιών θα ενεργοποιήσει ερευνητική δραστηριότητα με τα Ινστιτούτα Αμπέλου και Οίνου του ΕΛΓΟ και τα Πανεπιστήμια να έχουν ενεργό ρόλο» συμπληρώνοντας πως «η προσέγγιση της “κιβωτού του ελληνικού αμπελώνα”, γίνεται στη βάση εθνικού σχεδιασμού για τις συλλογές γενετικού υλικού της αμπέλου, τον οποίο η ΕΔΟΑΟ προωθεί».

      Τα έργα ανάπλασης του βασιλικού κτήματος συνεχίζονται και η ολοκλήρωσή τους θα τα κάνει πόλο έλξης τουριστών. «Η αποκατάσταση, λειτουργία και απόδοση στους πολίτες του τέως Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου ως ένα σύγχρονο μητροπολιτικό Πάρκο με κύριους θεματικούς άξονες: την ιστορία, τον πολιτισμό, την αναψυχή και την εκπαίδευση, που αποτελεί τον στόχο της πολιτείας, εμπεριέχει και την πρότασή μας μέσω της αναπαλαίωσης – ανάδειξης του παλιού οινοποιείου και της δημιουργίας του αμπελώνα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βογιατζής.

Μέσω του έργου αυτού ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να βρεθεί στην «κιβωτό» και να γνωρίσει από κοντά τις ελληνικές ποικιλίες αλλά και να τις δοκιμάσει. «Θα μπορέσουμε να προβάλουμε τις μοναδικές ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, που αποτελούν το κυριότερο συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού κρασιού στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ.
Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο