Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: 370.000 θάνατοι το χρόνο από υπερεπεξεργασμένα και πολύ αλατισμένα τρόφιμα λέει ο ΠΟΥ – Αντιδρά η Βιομηχανία

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΕΕ: 370.000 θάνατοι το χρόνο από υπερεπεξεργασμένα και πολύ αλατισμένα τρόφιμα λέει ο ΠΟΥ - Αντιδρά η Βιομηχανία
spot_img

Αφού δεν υπάρχει συμφωνημένος ορισμός του τι είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, πως ξέρουν τον αντίκτυπο στην υγεία, λέει η FoodDrinkEurope.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατηγόρησε στην τελευταία του έκθεση τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) και το αλκοόλ ως δύο από τα τέσσερα προϊόντα που ευθύνονται για 19 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Στην έκθεση, τα UPF και το αλκοόλ βρίσκονται δίπλα στον καπνό και τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ προκαλούν το 34% των παγκόσμιων θανάτων ετησίως. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτά τα προϊόντα συμβάλλουν σε 2,7 εκατομμύρια θανάτους στην ευρωπαϊκή περιοχή ετησίως, σχεδόν 7.500 θανάτους την ημέρα.

Τα ευρήματα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ανάλυσης που προσδιορίζει τις πρωτογενείς βιομηχανίες που ευθύνονται για σημαντικό μέρος των παγκόσμιων θανάτων. Ο ΠΟΥ είπε ότι ορισμένες βιομηχανίες «οδηγούν την κακή υγεία και την πρόωρη θνησιμότητα σε όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, μεταξύ άλλων παρεμβαίνοντας και επηρεάζοντας τις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου για μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι καρκίνοι και ο διαβήτης και οι παράγοντες κινδύνου τους, συμπεριλαμβανομένου των, καπνού, αλκοόλ, ανθυγιεινής διατροφής και παχυσαρκίας».

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, που συχνά χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα ζάχαρης, λίπους και τεχνητών πρόσθετων, συνδέονται όλο και περισσότερο με χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η έκθεση του ΠΟΥ υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για τον κλάδο παραγωγής F&B να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτών των προϊόντων στην υγεία.

«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα δεν αποτελούν μόνο διατροφικό πρόβλημα· αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Η βιομηχανία πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα για την αναμόρφωση των προϊόντων και τη μείωση του φόρτου των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή».

Η έκθεση αναφέρει ότι 117.290 θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη προκαλούνται από δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα κρέατα και 252.187 από δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Το αλκοόλ παραμένει η κύρια αιτία θανάτων που μπορούν να προληφθούν, που σχετίζονται με ηπατικές παθήσεις, καρκίνο και ατυχήματα, με 426.857 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη που προκαλούνται από το αλκοόλ. Η έκθεση του ΠΟΥ τονίζει ότι παρά τις διάφορες εκστρατείες για τη δημόσια υγεία, η κατανάλωση αλκοόλ εξακολουθεί να συμβάλλει σημαντικά στα ποσοστά θνησιμότητας.

Ο Kluge συνέχισε: “Η βιομηχανία του αλκοόλ έχει να παίξει κρίσιμο ρόλο στον μετριασμό αυτών των κινδύνων. Μέτρα όπως η σαφής επισήμανση, το μειωμένο μάρκετινγκ σε ευάλωτους πληθυσμούς και η υποστήριξη των υπηρεσιών απεξάρτησης είναι απαραίτητα”.

Για τις επιχειρήσεις στον τομέα της παραγωγής F&B, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια στρατηγική στροφή προς πιο υγιεινές προσφορές προϊόντων. Η έκθεση του ΠΟΥ χρησιμεύει ως έκκληση για δράση για τους κατασκευαστές να καινοτομήσουν και να αναδιατυπώσουν τα προϊόντα τους ώστε να πληρούν υψηλότερα πρότυπα υγείας.

Οι βασικές συστάσεις για τον κλάδο περιλαμβάνουν:

  • Αναδιαμόρφωση προϊόντων για μείωση της ζάχαρης, του αλατιού και των ανθυγιεινών λιπαρών
  • Ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της σαφέστερης επισήμανσης των διατροφικών πληροφοριών
  • Επένδυση στην έρευνα για την ανάπτυξη πιο υγιεινών εναλλακτικών λύσεων
  • Συνεργασία με φορείς δημόσιας υγείας για την προώθηση της ισορροπημένης διατροφής και της υπεύθυνης κατανάλωσης

Ο Kluge δήλωσε: «Τέσσερις βιομηχανίες σκοτώνουν τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους στην περιοχή μας κάθε μέρα. Οι ίδιες μεγάλες εμπορικές οντότητες εμποδίζουν τη ρύθμιση που θα προστατεύει το κοινό από τα επιβλαβή προϊόντα και το μάρκετινγκ και θα προστατεύει την πολιτική υγείας από την παρέμβαση της βιομηχανίας».

Ωστόσο, η Rebeca Fernández, επιστημονική διευθύντρια στον οργανισμό βιομηχανίας τροφίμων FoodDrinkEurope, δήλωσε: «Η σύνδεση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων με τις βιομηχανίες καπνού και ορυκτών καυσίμων είναι ανεύθυνο και εξωφρενικά παραπλανητικό. Όλοι χρειαζόμαστε φαγητό – και όλοι χρειαζόμαστε επεξεργασμένα τρόφιμα».

Και συνέχισε: «Δυστυχώς η έκθεση του ΠΟΥ δεν αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει συμφωνημένος ορισμός του τι είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, πόσο μάλλον ο αντίκτυπός τους στην υγεία, γι’ αυτό πέρυσι η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Διατροφή και οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σκανδιναβική διατροφή κατέληξαν στο συμπέρασμα , αντίστοιχα, ότι τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή για τη χρήση της ορολογίας UPF για τον καθορισμό των κατευθυντήριων γραμμών για τη δημόσια υγεία και ότι μειώνουν τις καθιερωμένες ταξινομήσεις τροφίμων και τις διατροφικές συστάσεις.»

Η Fernández εξήγησε ότι η καθιερωμένη επιστήμη της διατροφής τροφίμων σε όλο τον κόσμο λέει στους καταναλωτές ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των μη μεταδοτικών ασθενειών είναι να επικεντρωθούν στο θρεπτικό περιεχόμενο ενός τροφίμου και πόσο συχνά το καταναλώνουν, σε συνδυασμό με τον τύπο του τρόπου ζωής οδηγούν.

«Γι’ αυτό οι παραγωγοί τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη παίζουν το ρόλο τους αναμορφώνοντας προϊόντα για να μειώσουν το αλάτι, το λίπος και τα σάκχαρα, ενώ ενισχύουν τις φυτικές ίνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά, παρέχοντας ταυτόχρονα πιο θρεπτικές προσφορές που προσφέρουν οφέλη για την υγεία», κατέληξε η Fernández.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο