Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Σε ποια προϊόντα αυξάνονται οι έλεγχοι εισαγωγής λόγω σαλμονέλας και αφλατοξινών και σε ποια μειώνονται

ΑρχικήΝέαΕΕ: Σε ποια προϊόντα αυξάνονται οι έλεγχοι εισαγωγής λόγω σαλμονέλας και αφλατοξινών και σε ποια μειώνονται
spot_img

cibum team

Το μαύρο πιπέρι, τα φιστίκια και άλλα προϊόντα που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες εκτός ΕΕ υπόκεινται πλέον σε αυξημένους ελέγχους.  Αιτία είναι η εμφάνιση περιστατικών που αναφέρονται μέσω του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) και πληροφορίες από επίσημους ελέγχους που διενεργούνται από τα κράτη μέλη.

Αυστηρότεροι έλεγχοι

Η συχνότητα της ταυτότητας και των φυσικών ελέγχων σε μαύρο πιπέρι από τη Βραζιλία αυξήθηκε από 20% σε 50%. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της ΕΕ για μόλυνση από σαλμονέλα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια επίσημων ελέγχων το 2019 και στις αρχές του 2020 και τον υψηλό αριθμό αναφορών στο RASFF κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Φέτος έχουν αναφερθεί 28 αναφορές RASFF για σαλμονέλα σε μαύρο πιπέρι από τη Βραζιλία με τις περισσότερες από τη Γερμανία. Οι ορότυποι περιλαμβάνουν Rubislaw, Infantis, Saintpaul, Coeln, Matadi, Gaminara και Javiana.

Η συχνότητα των φυσικών ελέγχων στα φιστίκια, επίσης γνωστά ως αραχίδες, από την Ινδία λόγω των αφλατοξινών έχει επίσης αυξηθεί από 10% σε 50%. Οι έλεγχοι στις πιπεριές του είδους Capsicum, εκτός από το γλυκό, για υπολείμματα φυτοφαρμάκων από την Ταϊλάνδη θα αυξηθούν από 10% σε 20%.

Οι γλυκές πιπεριές από την Τουρκία αναφέρονται ήδη στον κανονισμό λόγω του κινδύνου μόλυνσης από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλλά αυτό έχει τροποποιηθεί ώστε να καλύπτει όλες τις πιπεριές του είδους Capsicum.

 Μειωμένοι έλεγχοι

Οι έλεγχοι στα μούρα goji από την Κίνα λόγω καταλοίπων φυτοφαρμάκων και ξηρών σταφυλιών από την Τουρκία λόγω της ωχρατοξίνης Α έχουν χαλαρωθεί λόγω της βελτιωμένης συμμόρφωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Για τα φιστίκια από τη Βραζιλία, το ποσοστό ταυτότητας και φυσικών ελέγχων έχει οριστεί στο 10 τοις εκατό λόγω του κινδύνου μόλυνσης από αφλατοξίνες. Η συχνότητα της μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ κατά τους επίσημους ελέγχους μειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα τους πρώτους μήνες του 2020. Οι έλεγχοι αυτού του προϊόντος από την Κίνα λόγω του ίδιου προβλήματος είναι επίσης στο 10%.

Η συχνότητα ταυτοποίησης και φυσικών ελέγχων για φουντούκια από την Τουρκία λόγω των αφλατοξινών έχει μειωθεί στο 5%.

Τρόφιμα που περιέχουν φύλλα siriel καταγωγής ή αποστολής από το Μπαγκλαντές έχουν απαγορευτεί από τον Ιούνιο του 2014 λόγω μόλυνσης από Salmonella.  Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα σχέδιο δράσης που υπέβαλε το Μπαγκλαντές τον Ιούλιο του 2020 και καλύπτει όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής. Η συχνότητα της ταυτότητας και των φυσικών ελέγχων θα οριστεί στο 50 τοις εκατό.

Τα τρόφιμα που αποτελούνται από αποξηραμένα φασόλια από τη Νιγηρία παραμένουν σε αναστολή λόγω ανησυχιών για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Τα φιστίκια από τις Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχονται για αφλατοξίνες με ρυθμό 10 τοις εκατό.

Άλλα προϊόντα που εξακολουθούν να υπόκεινται σε προσωρινή αύξηση των ελέγχων είναι τα φιστίκια από τη Βολιβία λόγω των αφλατοξινών με ελέγχους σε συχνότητα 50 τοις εκατό, γλυκές πιπεριές από την Κίνα λόγω της σαλμονέλας σε ποσοστό 20 τοις εκατό, σουσάμι από την Αιθιοπία λόγω της σαλμονέλας στο 50%, φοινικέλαιο από τη Γκάνα λόγω των χρωμάτων του Σουδάν στο 50% εκατό και γογγύλια από το Λίβανο λόγω της ροδαμίνης Β σε συχνότητα 50%.

Πηγή: FSN 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα