Παράδειγμα προς αποφυγή οι πρακτικές ασφάλειας τροφίμων στην εγκατάσταση επεξεργασίας κρεμμυδιών που προμήθευε κρεμμύδια την McDonald’s και πολλά άλλα δημοφιλή fast food.
Πριν από λίγους μήνες η είδηση των τροφικών δηλητηριάσεων από E.coli από μπέργκερ της McDonald’s με 104 ασθενείς (εκ των οποίων οι 38 χρειάστηκαν νοσηλεία) και έναν θάνατο, έκαναν το γύρο του κόσμου με την ίδια την εταιρεία να επενδύει εκατομμύρια δολάρια για να διορθώσει τη ζημιά. Τέσσερις ασθενείς ανέπτυξαν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), μια σοβαρή πάθηση που μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Αιτία ήταν τα μολυσμένα κρεμμύδια της εταιρείας Taylor Farms, επίσημος προμηθευτής όχι μόνο της McDonald’s, αλλά και πολλών άλλων κολοσσών fast food που σταμάτησαν τη συνεργασία μαζί της και για λίγες ημέρες σταμάτησαν επίσης να προσθέτουν κρεμμύδια στα Burger.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 11 τόνοι (!) γεμιστές τορτίγιες από μεγάλο σουπερμάρκετ – Καταγγελίες καταναλωτών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα τρόφιμα που μειώνουν την επιθυμία για γλυκό
Πιθανότατα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άρρωστοι που βρίσκονται στη λίστα επιβεβαιωμένων ασθενών. Σύμφωνα με τις αρχές για κάθε επιβεβαιωμένο ασθενή που έχει μολυνθεί με E. Coli O157:H7 υπάρχουν 26 που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, επειδή μερικοί άνθρωποι δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια και άλλοι δεν ελέγχονται ειδικά για E. coli. Συνεπώς τα θύματα μπορεί να έχουν ξεπεράσει τις 2.500.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Όχι άλλο μουχλιασμένο τυρί» – Το μεγαλύτερο λάθος αποθήκευσης και ο νέος τρόπος συντήρησης στο ψυγείο
Η Αρχή ασφάλειας τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα της επιθεώρησης που έγιναν στις εγκαταστάσεις της Taylor Farms, σύμφωνα με τα οποία δεν εφαρμόστηκε προληπτικός έλεγχος υγιεινής, παρακολούθηση κι επαλήθευση και δεν υπήρχαν αρχεία παρακολούθησης ελέγχου υγιεινής, διορθωτικών ενεργειών και επαλήθευσης. Οι επιθεωρητές του FDA σημείωσαν επίσης ότι πολλές υγρές επιφάνειες δεν απολυμάνθηκαν σωστά και οι εργαζόμενοι δεν ακολουθούσαν τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των τροφίμων. Επίσης, η διαχείριση του εργοστασίου δεν ήταν σε θέση να παράσχει στους επιθεωρητές της FDA την κατάλληλη τεκμηρίωση σχετικά με τα χημικά απολύμανσης.
Σύμφωνα με το έγγραφο της επιθεώρησης «η παραγωγή RTE προϊόντων εκτίθενται στο περιβάλλον πριν από τη συσκευασία και δεν υποβάλλονται σε στάδιο επεξεργασίας για να σκοτώσει τα παθογόνα». Η ανάλυση κινδύνου δεν προσδιόρισε τον προληπτικό έλεγχο για τον κίνδυνο, επαναμόλυνσης περιβαλλοντικών παθογόνων, τα κρεμμύδια σε ροδέλες εκτίθενται στο περιβάλλον από το στάδιο της αποφλοίωσης έως το στάδιο της τελικής συσκευασίας και «ο βιολογικός κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει».
Οι επιθεωρητές εντόπισαν περιοχές σε όλη την εγκατάσταση, όπου θα μπορούσε να συμβεί εκ νέου μόλυνση από περιβαλλοντικά παθογόνα. «Για παράδειγμα, στις ημερομηνίες ελέγχου 28/10/24 έως 31/10/24 και 4/11/24 έως 5/11/24, παρατήρησα πολλές περιοχές στις εγκαταστάσεις σας που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν παθογόνο ανάπτυξη σε διάφορες επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και σε επιφάνειες που δεν έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Οι αίθουσες παραγωγής στις εγκαταστάσεις σας διατηρούνται σε θερμοκρασίες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών, όπως η Listeria. Για παράδειγμα, παρατηρήθηκε συγκέντρωση νερού κοντά στην περιοχή κοπής. Αυτή η περιοχή βρέθηκε θετική για Listeria spp. και θεωρείται επιφάνεια που δεν έρχεται σε επαφή με τρόφιμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φρούτο με τη μικρότερη ποσότητα ζάχαρης
Οι επιθεωρητές ανέφεραν επίσης ότι δεν ήταν σωστές και συστηματικές οι εργαστηριακές αναλύσεις και η παρακολούθηση και καταγραφή των αποτελεσμάτων, ότι εντόπισαν βιοφίλμ σε πολλά σημεία του εξοπλισμού και μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων τροφών που υπήρχαν μετά από τους καθαρισμούς της επιχείρησης μετά τη λειτουργία.
Παρατηρήθηκε ότι οι εργαζόμενοι απολυμαίνουν τα γαντοφορεμένα χέρια τους μόνο αφού αγγίξουν ανθυγιεινές επιφάνειες και συνεχίσουν να αγγίζουν τρόφιμα RTE και διάφορες επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Οι εργαζόμενοι δεν παρατηρήθηκε να αφαιρούν γάντια, να πλένουν τα χέρια τους και να φορούν νέα γάντια.
Επίσης, υπήρχε στάσιμο νερό και υπολείμματα τροφίμων στις σχισμές των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, κάτι που παρατηρήθηκε επίσης κατά τις ημερομηνίες επιθεώρησης 28/10/24 έως 31/10/24. Αρκετές λευκές σανίδες κοπής που χρησιμοποιούνταν για την κοπή μαρουλιού και σέλινου RTE ήταν έντονα αποχρωματισμένες με βαθιές ρωγμές.
Τέλος οι εργαζόμενοι στην παραγωγή που χειρίζονται προϊόντα RTE και επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, δεν παρατηρήθηκε να χρησιμοποιούν κανένα από τους νιπτήρες πλύσης χεριών στην εγκατάσταση και χρησιμοποιούσαν μερικές φορές το απολυμαντικό χεριών πάνω από τα γαντοφορεμένα χέρια μόνο.