6 διαφορετικές μάρκες αποσύρθηκαν από τα ράφια. Τι συμβουλεύουν τους καταναλωτές οι Αρχές
Ούτε μία, ούτε δύο αλλά έξι διαφορετικές μάρκες αυγών ανακαλούνται από την Καναδική αγορά μετά την ανακοίνωση της Burnbrae Farms ότι είναι πιθανή η μόλυνση από σαλμονέλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός και στην Ελλάδα για τα μεταλλαγμένα στελέχη της γρίπης των πτηνών που μολύνουν ανθρώπους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος από δημοφιλή σαμπουάν, αφρόλουτρα και σαπούνια – Νέα Ευρωπαϊκή προειδοποίηση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ |Απαγόρευση προβολής παραπλανητικής διαφήμισης εμφιαλωμένου νερού – Το σκεπτικό της απόφασης
Σύμφωνα με την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA), η ανάκληση προκλήθηκε μετά από τα αποτελέσματα τυχαίων δοκιμών. Τα προϊόντα που ανακλήθηκαν διανεμήθηκαν στη Βρετανική Κολομβία, τη Μανιτόμπα, το Οντάριο και πιθανώς σε άλλες επαρχίες και περιοχές του Καναδά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα προϊόντα styling μαλλιών εκπέμπουν δηλητήριο όταν τα θερμαίνουμε με σεσουάρ και ισιωτικά! Επιστημονική μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυγά κότας: Ο καταλληλότερος τρόπος μαγειρέματος για να διατηρήσουν τα θρεπτικά τους συστατικά

Τα μολυσμένα αυγά πωλήθηκαν σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ με τις επωνυμίες Compliments, Foremost, Golden Valley Eggs, IGA, no name και Western Family με ημερομηνίες λήξης 16 Φεβρουαρίου, 22 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου. Μέχρι την δημοσίευση αυτής της ανάκλησης, δεν έχουν αναφερθεί ασθένειες που να σχετίζονται με την κατανάλωση αυτών των προϊόντων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγόρευση πώλησης στην Ευρώπη δύο πασίγνωστων αρωμάτων – Περιέχουν ουσία που επηρεάζει την αναπαραγωγή
Σύμφωνα με την ανακοίνωση ανάκληση οι καταναλωτές δεν πρέπει να φάνε, να χρησιμοποιήσουν, να σερβίρουν ή να μοιράσουν τα αυγά σε άλλους. Πρέπει να τα πετάξουν ή να τα επιστρέψούν στο κατάστημα αγοράς ακόμα κι αν δεν φαίνονται χαλασμένα.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ανέφερε ότι τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα μπορεί να μην φαίνονται ή να μυρίζουν άσχημα, αλλά προκαλούν ασθένειες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Ανακαλείται δημοφιλής μπαταρία κουζίνας (βρύση) – Απελευθερώνει επικίνδυνη ποσότητα μολύβδου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μυστικό για ζουμερό σολομό στον φούρνο
Λοιμώξεις από σαλμονέλα
Τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με βακτήρια σαλμονέλας συνήθως δεν φαίνονται, δεν μυρίζουν και δεν έχουν γεύση αλλοιωμένου τροφίμου. Οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει με λοίμωξη από σαλμονέλα. Βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εύθραυστο.
Όποιος έχει φάει ή έχει χειριστεί αβγά που έχουν ανακληθεί και έχει αναπτύξει συμπτώματα μόλυνσης από σαλμονέλα θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς τους για την πιθανή έκθεση στα βακτήρια της σαλμονέλας επειδή είναι απαραίτητες ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της σαλμονέλωσης. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να μιμούνται άλλες ασθένειες, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένη διάγνωση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι θα πάθω εάν φάω “πράσινη” πατάτα ή πατατάκια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπαράζ ανακλήσεων Ιταλικών τυριών – Κίνδυνος λιστερίωσης
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Οι υγιείς ενήλικες είναι συνήθως άρρωστοι για τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η διάρροια μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε οι ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία.
Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και σοβαρές, μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.
Μερικοί άνθρωποι μολύνονται χωρίς να αρρωσταίνουν ή να παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθούν να μεταδίδουν τις λοιμώξεις σε άλλους.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.