Έκθεση του επενδυτικού δικτύου FAIRR Initiative διαπιστώνει ότι οι εναλλακτικές πρωτεΐνες παρέχουν μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία.
Ο κλάδος των εναλλακτικών τροφίμων φυτικής προέλευσης, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας αγοράς πρωτεϊνών μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση του δικτύου επενδυτών FAIRR.
Tο FAIRR Initiative που έχει έδρα το Λονδίνο, είναι ένα συνεργατικό επενδυτικό δίκτυο που εστιάζει στους κινδύνους ESG στον παγκόσμιο τομέα τροφίμων βοηθώντας τους επενδυτές στη λήψη αποφάσεων και στον εντοπισμό ευκαιριών.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι εταιρείες εναλλακτικών πρωτεϊνών που παράγουν κρέατα φυτικής προέλευσης συγκέντρωσαν 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καταδεικνύοντας σταθερό ρυθμό ανάπτυξης 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η FAIRR διαπίστωσε ότι οι εναλλακτικές πρωτεΐνες θεωρείται ότι παρέχουν μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία καθώς συνδυάζουν την περιβαλλοντική φροντίδα με εντυπωσιακές οικονομικές αποδόσεις, οι οποίες, αντικατοπτρίζονται τόσο στον σταθερό ρυθμό ανάπτυξης του κλάδου όσο και στον αυξανόμενο αριθμό επενδυτών που ενισχύουν την έρευνά τους σε κρέατα φυτικής προέλευσης.
Σύμφωνα με την έκθεση έχει αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των επενδυτών που θέτουν στόχους να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε φυτικά προϊόντα, ενώ το 35% των εμπόρων λιανικής έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τον όγκο ή τις πωλήσεις εναλλακτικών προϊόντων κρέατος ή/και γαλακτοκομικών προϊόντων. Να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό το 2021 ήταν 28% και το 2019 μηδενικό.
Η έκθεση προέβλεψε ότι οι πρωτεΐνες και τα κρέατα φυτικής προέλευσης θα μπορούσαν να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τα συμβατικά κρέατα όσον αφορά τη γεύση, την υφή και το κόστος μεταξύ 2023 και 2031. Ως εκ τούτου, η αγορά εναλλακτικών πρωτεϊνών προβλέπεται τώρα να αντιπροσωπεύει το 10 έως 45% της συνολικής αγοράς πρωτεΐνης έως το 2035 και 25 έως 50% έως το 2050.
Όσον αφορά στην μεγάλη διαφορά στην τιμή μεταξύ των συμβατικών και των εναλλακτικών τροφίμων, αναμένεται να μηδενιστεί καθώς ο πληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά τα κτηνοτροφικά προϊόντα, ενώ και οι λιανοπωλητές εντείνουν τις προσπάθειες για να αυξήσουν την οικονομική προσιτότητα και την προσβασιμότητα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης.