Νέα ανακοίνωση του Γερμανικού Κολοσσού Lidl και των αρχών, προειδοποιεί τους καταναλωτές για κίνδυνο σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης εάν καταναλώσουν συγκεκριμένη μάρκα τυριών.
Τα τυριά είναι μολυσμένα με το βακτήριο Listeria monocytogene που προκαλεί ασθένεια που ονομάζεται λιστερίωση με συμπτώματα από ήπια, έως πολύ σοβαρά. Τα ήπια συμπτώματα μοιάζουν με γρίπη και περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό και διάρροια Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να είναι πιο σοβαρή, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις από Listeria monocytogenes, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, των μωρών και των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων. Η περίοδος επώασης (χρόνος μεταξύ της αρχικής μόλυνσης και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων) είναι κατά μέσο όρο 3 εβδομάδες αλλά μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 3 και 70 ημερών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 138 τροφικές δηλητηριάσεις σε εστιατόριο από μολυσμένο κρέας

Η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας, συνιστά στους καταναλωτές να μην καταναλώσουν καμία από τις παρτίδες του προϊόντος Deluxe Sriracha Cheddar Cheese Wedge, με μέγεθος συσκευασίας: 150g, αριθμό έγκριση: IE 1059 EC και ημερομηνία ανάλωσης καλύτερα πριν από τις 11/05/25. Ίδια μάρκα προϊόντος (Deluxe) είχε ανακληθεί από τα LIDL Ιρλανδίας και τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς περιείχε αλλεργιογόνο χωρίς να αναγράφεται στην ετικέτα. Και η αλυσίδα Lidl στην Ιταλία, είχε ανακαλέσει τυρί λόγω μόλυνσης από λιστέρια, ενώ τυρί, σολομός, σαλάτα και κοτόπουλο με το ίδιο βακτήριο, είχαν ανακληθεί από την ίδια αλυσίδα λιανικής στη Γαλλία το 2024.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Τεμαχισμένα μπαλάκια του γκολφ σε τσιπς και κροκέτες πατάτας – Οι γελοίες δικαιολογίες των παρασκευαστών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο τύπος σωματικού λίπους που οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις και θάνατο – Δεν το έχουν μόνο οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εργάτρια σε εργοστάσιο ζάχαρης έπεσε μέσα στον εξοπλισμό παραγωγής και κατακρεουργήθηκε – Η εταιρεία πούλησε τα προϊόντα!
Η αλυσίδα ζήτησε συγνώμη για το συμβάν: «Αν έχετε αγοράσει το παραπάνω προϊόν μην το καταναλώσετε. Αντίθετα, επιστρέψτε το προϊόν σε ένα κατάστημα Lidl για πλήρη επιστροφή χρημάτων, με ή χωρίς απόδειξη. Η Lidl επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία προκλήθηκε. Όλοι οι πελάτες με απορίες ή ανησυχίες μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών μας».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Quad-Demic: Το κοκτέιλ των τεσσάρων ιών που ανησυχεί τους επιδημιολόγους – Πότε αναμένεται ύφεση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να διορθώσω το φαγητό στο οποίο έπεσε πολύ αλάτι;
Μόλυνση τροφίμων από Listeria και κρούσματα λιστερίωσης στην Ευρώπη
Τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με Listeria monocytogenes μπορεί να μην φαίνονται ή να μυρίζουν ως χαλασμένα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Τα βακτήρια Listeria μπορούν να επιβιώσουν στο ψυγείο και ακόμη και στην κατάψυξη. Έτσι, τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε τα είδη τροφίμων που είναι πιο πιθανό να περιέχουν βακτήρια λιστέρια. Τα μολυσμένα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (RTE), όπως ο κρύος καπνιστός σολομός, τα προϊόντα κρέατος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι η πιο κοινή πηγή λοιμώξεων από λιστέρια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κίνδυνος σαλμονέλας σε ταχίνι και χαλβά
Λόγω της σοβαρότητας των ασθενειών που μπορεί να προκαλέσει ο παθογόνος μικροοργανισμός Listeria monocytogene, τον Νοέμβριο η ΕΕ με τροποιητικό κανονισμό άλλαξε τα όρια παρουσίας του στα τρόφιμα. Το 2023, τα κρούσματα λιστερίωσης έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Από λιστερίωση το 2023, πέθαναν συνολικά 335 άνθρωποι, σύμφωνα με την EFSA και το ECDC.
Τον περασμένο Απρίλιο σημειώθηκαν πολλά κρούσματα λιστερίωσης σε Ευρωπαϊκές χώρες και τόσο το ECDC όσο και η EFSA εξέδωσαν ανακοίνωση για το θέμα. Συνολικά στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC, έως τις 22 Απριλίου 2024, είχαν αναφερθεί 17 κρούσματα στη Δανία, ένα στη Γερμανία και δύο στην Ιταλία. Από τις 20 περιπτώσεις λιστερίωσης, πέντε έχουν πεθάνει, υποδηλώνοντας υψηλή σοβαρότητα της λοίμωξης, ιδιαίτερα μεταξύ ηλικιωμένων με υποκείμενες χρόνιες παθήσεις.
Μόλυνση γραμμής παραγωγής τροφίμων από λιστέρια
Η Listeria monocytogenes είναι η πιο κοινή μικροβιακή αιτία ανακλήσεων που σχετίζονται με το τυρί τα τελευταία χρόνια. Εφόσον το L. monocytogenes αδρανοποιείται με παστερίωση, η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων έχει συνδεθεί με περιβαλλοντική και διασταυρούμενη μόλυνση φρέσκων μαλακών, και ημι- μαλακών τυριών. Η διασταυρούμενη μόλυνση των τροφίμων με L. monocytogenes είναι ένας συνεχής κίνδυνος σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Η λιστέρια μπορεί να σχηματίσει βιοφίλμ, στις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων τα οποία δύσκολα μπορούν να αφαιρεθούν. Ο ενδελεχής καθαρισμός, ακόμη και σε περιοχές παραγωγής που είναι δύσκολο να προσπελαστούν, είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικός. Εάν η λιστέρια εξαπλωθεί σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας τροφίμων, μπορεί επίσης να προκαλέσει επαναμόλυνση τροφίμων που έχουν ήδη υποστεί διαδικασία θέρμανσης ή παστερίωσης. Πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι γενικές απαιτήσεις υγιεινής, όπως η χρήση ξεχωριστών σκευών κουζίνας για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.