Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μείωση 15% τις ελληνικές εξαγωγές ψαριών στην Ιταλία λόγω πανδημίας

ΑρχικήΝέαΜείωση 15% τις ελληνικές εξαγωγές ψαριών στην Ιταλία λόγω πανδημίας
spot_img

cibum team

Μπορεί πέρυσι οι εξαγωγές ελληνικών ιχθυών προς την Ιταλία να μειώθηκαν κατά 15,32%, ωστόσο αυτό αποδίδεται αποκλειστικά στην πανδημία, καθώς η Ελλάδα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας για την γειτονική χώρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό report της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, η πτώση στις εισαγωγές λαβρακίου και τσιπούρας από την Ελλάδα το 2020, οφείλεται βασικά στην δραματική μείωση του κύκλου εργασιών του τομέα της HO.RE.CA. (εστιατόρια, ξενοδοχεία, φιλοξενία, συνέδρια) λόγω της πανδημίας, καθώς το 50% των εισαγόμενων από την Ελλάδα ιχθυών κατευθύνεται, στον εν λόγω τομέα.

Η Ιταλία εισάγει κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα ψάρια νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη (86,73%), ακολουθούμενα από φιλέτα απλής ψύξης ή κατεψυγμένα (6,41%) και μαλάκια (3,43%).

Πιο αναλυτικά, τα λαβράκια και οι τσιπούρες αποτελούν το 75% των ελληνικών εξαγωγών ιχθύων και θαλασσινών στην Ιταλία και η συνολική τους αξία ανήλθε το 2018 σε €180,6 εκ., το 2019 σε €162,7 εκ. και το 2020 σε €146,5 εκ.. Επίσης, εξάγονται σε μικρότερες ποσότητες μύδια απλής ψύξης και κατεψυγμένα χταπόδια.Μεγαλύτεροι ανταγωνιστές οι Τούρκοι

Εξετάζοντας τις τιμές εισαγωγής των σημαντικότερων προϊόντων που εξάγει η Ελλάδα στην Ιταλία, διαπιστώνεται ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός αναφορικά με την τιμή εισαγωγής προέρχεται από την Τουρκία (τιμή εισαγωγής λαβρακίου από την Ελλάδα €4,923, έναντι €3,951 από την Τουρκία και τιμή εισαγωγής τσιπούρας από την Ελλάδα €4,410, έναντι €3,803 από την Τουρκία).

Σημειώνεται ότι, λόγω της πανδημίας και της δραματικής μείωσης των τουριστικών αφίξεων στην Τουρκία, τα εν λόγω προϊόντα συσσωρεύτηκαν στην εγχώρια αγορά με αποτέλεσμα την αναγκαστική διοχέτευση τους στις αγορές του εξωτερικού σε πολύ χαμηλές τιμές.

Μια προσεκτικότερη ματιά στις καταναλωτικές συνήθειες της ιταλικής αγοράς δείχνει ότι, για τους καταναλωτές η γεωγραφική προέλευση των προϊόντων, ειδικά όταν παράγονται 100% στην επικράτεια τους (Made in Italy), αποτελεί σημαντικό στοιχείο αξιοπιστίας, ενώ η βιολογική παραγωγή επηρεάζει μερικώς θετικά τις προτιμήσεις τους.

Οι εξαγωγείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δημοτικότητα της ετικέτας «Made in Italy» είναι υψηλή τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Ως εκ τούτου, τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας που προέρχονται από την Ελλάδα θεωρούνται κατώτερα ποιοτικά από τα αντίστοιχα προϊόντα που παράγονται στη Ιταλία.

Επίσης, δίνεται μεγάλη σημασία στη διατροφική αξία που αναγράφεται στην ετικέτα των συσκευασμένων προϊόντων. Έτσι, οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο και τον τόπο παραγωγής, ιδιαίτερα για τα νωπά προϊόντα, αποτελούν για τον καταναλωτή εγγύηση της ποιότητας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της αλίευσης.

Ωστόσο, σχετικές έρευνες έδειξαν ότι, η αγορά αποτελείται από μεγάλες καταναλωτικές ομάδες οι οποίες είναι αδιάφορες στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και μικρότερες ομάδες, οι οποίες επηρεάζονται από τις πιστοποιήσεις και τη σαφήνεια των πληροφοριών της ετικέτας, ενώ τελικά η τιμή λιανικής πώλησης αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του προϊόντος.

Τέλος, παρατηρούνται σημαντικές διαφορές όσον αφορά στις συνήθειες κατανάλωσης ιχθύων, μαλακίων και οστρακόδερμων, με βάσει τα εισοδηματικά κριτήρια και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Η υψηλότερη κατανάλωση παρατηρείται στην περιοχή της Ν. Ιταλίας και στα νησιά και στις ομάδες των ηλικιωμένων, των ολιγομελών οικογενειών και των πολιτών υψηλής εισοδηματικής τάξης.

Πηγή: Ημερησία

Δείτε επίσης: 

Καύσωνας: Ποια τρόφιμα ενυδατώνουν, πως μπορούμε να παραμείνουμε δροσεροί τη μέρα και τη νύχτα.

Το…. «φερμουάρ» στο στόμα έγινε πραγματικότητα! Εφευρέθηκε συσκευή που “κλειδώνει”το στόμα. 

Σκόπελος: Κατάπιε γυαλί πίνοντας καφέ 

Τελικά πρέπει να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο; ή μήπως όχι; 

McDonald’s: αυξάνει τους μισθούς για να βρει υπαλλήλους 

ΕΦΕΤ: Ανάκληση ΜΠΙΣΚΟΤΑ κανέλας ΑΛΛΑΤΙΝΗ λόγω κουμαρίνης 

Βόειο κρέας: Χαμηλά τα επίπεδα μόλυνσης από Campylobacter, Salmonella και STEC  

Έρευνα: Τελικά η σοκολάτα γάλακτος αδυνατίζει!  

Ποτά κάνναβης: Η νέα τάση στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών 

Η Dole ανακαλεί βατόμουρα και μύρτιλλα λόγω Cyclospora.

Παγωτό: η επιτυχία της βιομηχανικής παραγωγής κρίνεται στην λεπτομέρεια 

McDonald’s: αυξάνει τους μισθούς για να βρει υπαλλήλους 

Πρόγραμμα πιστοποίησης προϊόντων του Β. Αιγαίου ως ΠΟΠ- ΠΓΕ- ΕΠΙΠ 

Εκατοντάδες κρούσματα σαλμονέλωσης από πουλερικά στις ΗΠΑ 

Υποχρέωση αναλυτικής ετικέτας στα αλκοολούχα ποτά. Αλλάζει ο Καν 1169/2011

Ο FAO προειδοποιεί για δηλητηριάσεις από ψάρι γλυκού νερού

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων στη Βρετανία

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν είναι για όλους

Μυκοπρωτεΐνη: Η super star του ‘80 που προσπαθεί ακόμα να κάνει μεγάλη καριέρα!

ΕΦΕΤ: Απαγορεύεται η χρήση bamboo στα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα 

Που οφείλεται η μεγάλη μείωση των τροφικών δηλητηριάσεων. 

Σκόπελος: Κατάπιε γυαλί πίνοντας καφέ 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο