Γιατί κάποιες πρακτικές εταιρειών πρέπει να διορθώνονται πρωτού βάλουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία
Η τροφική αλλεργία στην εποχή μας έχει λάβει πανδημικές διαστάσεις. Για όλους αυτούς τους ασθενείς η αποφυγή της τροφής στην οποία έχουν αλλεργία είναι ο τρόπος πρόληψης ενός αναφυλακτικού επεισοδίου, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Όμως, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.
Τα αλλεργιογόνα βρίσκονται κρυμμένα» σε τροφές εστιατορίων, σε κεράσματα φίλων και σε συσκευασμένα τρόφιμα. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο αλλεργικός πρέπει να δηλώνει τις τροφές που έχει αλλεργία σε εστιατόρια ή σε καντίνες σχολείων ή κατασκηνώσεων. Για την τελευταία περίπτωση, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία του 2011 ( αναθεωρημένη το 2017), υποχρεώνει τη σήμανση των αλλεργιογόνων στις τροφές με συγκεκριμένο τρόπο. Έτσι, εξασφαλίζει την αποφυγή ανεπιθύμητων αλλεργικών αντιδράσεων με ευθύνη του παρασκευαστή.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εννέα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια από Γαλλικό τυρί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένο ταχίνι με σαλμονέλα – Άμεση ανάκληση
Συγκεκριμένα, το αλλεργιογόνο πρέπει να αναγράφεται στα συστατικά με πυκνούς (bold) και ευανάγνωστους χαρακτήρες. Σε περίπτωση που η περιγραφή δεν είναι όρος κοινά χρησιμοποιούμενος, παραπλεύρως σε παρένθεση αναφέρεται η τροφή από την οποία προέρχεται (π.χ. γάλα, αυγό).
Οι κύριες αλλεργιογόνες τροφές σε όλον τον κόσμο είναι οκτώ: γάλα, αυγό, σιτηρά, ψάρια, θαλασσινά, σόγια , αραχίδες (αράπικο φυστίκι), ξηροί καρποί με κέλυφος . Ωστόσο , ο τρόπος που αναγράφονται δεν είναι πάντοτε σαφής.
Χαρακτηριστικά, οι όροι που χρησιμοποιούνται για τη σήμανση του γάλακτος είναι: βούτυρο, λίπος βουτύρου, βουτυρόγαλα, καραμέλα, κρέμα, καζεΐνη, τυρόπηγμα, πυτιά (rennet casein), κεφίρ, λακταλβουμίνη, λακτοσφαιρίνη, λακτόζη, φυσικά βελτιωτικά γεύσης, ρικότα, σερμπέτι, ορός γάλακτος (whey), γιαούρτι.
Το γαλακτικό οξύ (lactic acid), η λακτάλη και το λακτικό, δεν περιέχουν γάλα. Όταν όμως αναγράφεται «καλλιέργεια γαλακτικού οξέος», το προϊόν μπορεί να περιέχει γάλα. Το γάλα μπορεί να βρίσκεται και σε λιγότερο ύποπτα τρόφιμα όπως σοκολάτες υγείας, τυριά σόγιας, μαργαρίνες και καραμέλες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση προς τους γονείς: Τα παιδικά τατουάζ περιέχουν καρκινογόνες ουσίες και επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλη ανάκληση σε μαρμελάδες, σάλτσες και τουρσιά – Τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστική παράλυση
Μα το βούτυρο εννοείται ότι φτιάχνεται από γάλα – Πρέπει να αναγράφεται;
Στις 11 Οκτωβρίου 2024, ο κολοσσός λιανικής Costco ανακάλεσε 36 τόνους του βουτύρου ιδιωτικής ετικέτας Kirkland Signature που παρήγαγε η Continental Dairy Facilities Southwest LLC και πωλήθηκε στο Τέξας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), το βούτυρο που ανακλήθηκε δεν είχε πληροφορίες αλλεργιογόνων στη συσκευασία. Συγκεκριμένα, στις ετικέτες δεν υπήρχε η υποχρεωτική δήλωση «Περιέχει γάλα», η οποία είναι απαραίτητη για άτομα με αλλεργίες στο γάλα.
Σύμφωνα με τον FDA, οι εταιρείες πρέπει να επισημαίνουν τα προϊόντα διατροφής που περιέχουν γάλα, αυγά, ψάρια, οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς, φιστίκια, σιτάρι, σόγια και σουσάμι σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Οι ανακλήσεις που αφορούν την πιθανή έλλειψη ειδοποίησης για το γάλα, χαρακτηρίζονται ως «κατηγορίας ΙΙ», σύμφωνα με τον FDA, μια ταξινόμηση που δείχνει ότι ένα προϊόν «μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία ή όπου η πιθανότητα σοβαρών δυσμενών συνεπειών για την υγεία είναι απομακρυσμένη».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια τρόφιμα κρύβονται πίσω από την αύξηση του καρκίνου στις ηλικίες κάτω των 50 ετών;
Πώς πρέπει να γράφονται τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα
Γιο πώς ακριβώς πρέπει να γράφονται τα αλλεργιογόνα στη συσκευασία θα πάρουμε για παράδειγμα το σταρένιο ψωμί για τοστ μεγάλης και γνωστής Ελληνικής εταιρείας αρτοσκευασμάτων.
Συστατικά
Συστατικά: Αλεύρι σίτου (65%), νερό, ζάχαρη, φυτικό έλαιο: κραμβέλαιο, μαγιά, φυσικό προζύμι (νερό, αλεύρι σίτου, μαγιά), γάλα πλήρες σε σκόνη, αλάτι, ξίδι.
Αλλεργιογόνα
Αλεύρι σίτου. Το προϊόν μπορεί να περιέχει ίχνη από σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, αυγό και σησάμι.
Η περιγραφή αυτή καλύπτει τον προμηθευτή σε περίπτωση οποιουδήποτε περιστατικού καθώς δίνει στους καταναλωτές έγκυρη και σαφή πληροφόρηση σχετικά με την ύπαρξη ή μη αλλεργιογόνων ουσιών στο τρόφιμο που καταναλώνουν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι τσίχλες που προκαλούν δηλητηρίαση και παραισθήσεις