Επιστημονική ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους θεραπείας της παχυσαρκίας
Τα ποσοστά παχυσαρκίας παγκοσμίως έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 1990 και το 90% των περιπτώσεων μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό: την αντίσταση στη λεπτίνη. Στα αδύνατα άτομα, τα λιποκύτταρα παράγουν την ορμόνη λεπτίνη, η οποία καταστέλλει την όρεξη. Αλλά στα περισσότερα άτομα με παχυσαρκία, αυτό το σήμα αποτυγχάνει να καταχωρηθεί. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι ένα μυστήριο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, από τότε που το εργαστήριο του Jeffrey M. Friedman στο Πανεπιστήμιο Rockefeller κλωνοποίησε το γονίδιο της λεπτίνης το 1994.
Αλλά τώρα ερευνητές στο Friedman’s Laboratory of Molecular Genetics ανακάλυψαν έναν νευρωνικό μηχανισμό που εμπλέκεται στην αντίσταση στη λεπτίνη η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα γνωστό φάρμακο. Όπως περιγράφουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism, το φάρμακο ραπαμυκίνη αποκαθιστά την ευαισθησία στη λεπτίνη σε παχύσαρκα ποντίκια, οδηγώντας σε σημαντική απώλεια λίπους με ελάχιστες μόνο επιπτώσεις στους μυς.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε ποντίκια που είναι ανθεκτικά στη λεπτίνη, τα επίπεδα δύο βασικών αμινοξέων απορυθμίζονται ως απόκριση στη λεπτίνη. Αυτά τα δύο αμινοξέα, η μεθειονίνη και η λευκίνη, είναι γνωστοί ενεργοποιητές ενός μορίου σηματοδότησης που ονομάζεται mTOR (συντομογραφία του «στόχος της ραπαμυκίνης για θηλαστικά»). Τα ευαίσθητα στη λεπτίνη ζώα δεν εμφάνισαν τέτοια δυσλειτουργία.
Απώλεια βάρους
Για να διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της ραπαμυκίνης, ενός αναστολέα mTOR, σε στις εξής ομάδες ποντικών: ποντίκια ευαίσθητα στη λεπτίνη που τρέφονταν με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, μιμούμενοι τους ανθρώπους που παραμένουν αδύνατοι, ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά που ανέπτυξαν αντίσταση στη λεπτίνη, παρόμοια με τα άτομα που εμφανίζουν παχυσαρκία. Και δύο ομάδες παχύσαρκων ποντικών που είχαν έλλειψη λεπτίνης, ανταποκρίνονταν στην ορμόνη. Αυτά τα ποντίκια τράφηκαν είτε με δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες είτε με δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Τα παχύσαρκα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και έλαβαν θεραπεία με τον αναστολέα mTOR ραπαμυκίνη έχασαν σημαντικά ποσά βάρους, το οποίο – παρόμοια με τη θεραπεία με λεπτίνη σε ευαίσθητα στη λεπτίνη ζώα – οφειλόταν κυρίως στη μείωση της ποσότητας του λιπώδους ιστού.
Δείχνοντας ότι είναι δυνατή η αποκατάσταση της σηματοδότησης της λεπτίνης, τα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(25)00001-4?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1550413125000014%3Fshowall%3Dtrue