Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πριν τη σύλληψη: Εστίαση στη διατροφή και πρόσληψη ασβεστίου και ψευδαργύρου προτείνει νέα μελέτη

ΑρχικήυγείαΠριν τη σύλληψη: Εστίαση στη διατροφή και πρόσληψη ασβεστίου και ψευδαργύρου προτείνει νέα μελέτη
spot_img

Δεδομένα από περισσότερες από 7.700 εγκύους σε όλες τις ΗΠΑ που παρείχαν πληροφορίες για την υγεία και τη διατροφή τους.

Οι γυναίκες με υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου και ψευδαργύρου τους τρεις μήνες πριν τη σύλληψη είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερη πρόσληψη αυτών των βασικών μετάλλων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της εστίασης στη διατροφή πριν από τη σύλληψη και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να προωθηθούν υγιείς εγκυμοσύνες.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της διατροφικής πρόσληψης ασβεστίου και ψευδαργύρου πριν από τη σύλληψη στη δυνητική μείωση του κινδύνου υπερτασικών διαταραχών της εγκυμοσύνης», δήλωσε η Liping Lu, MD, PhD, που διεξήγαγε την έρευνα ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia και τώρα επίκουρη καθηγητής στο Ball State University. «Η υψηλότερη πρόσληψη ψευδαργύρου και ασβεστίου πριν από τη σύλληψη, που προέρχεται από τη διατροφή και τα συμπληρώματα, συνδέονται και τα δύο με χαμηλότερο κίνδυνο υπερτασικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Ο Lu παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης χθες στο NUTRITION 2024 , την εμβληματική ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που πραγματοποιείται από τις 29 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στο Σικάγο.

Η υπέρταση, ή υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές της εγκυμοσύνης και μπορεί να βλάψει τόσο την έγκυο όσο και το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιυπερτασικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί στις ευκαιρίες πρόληψης επικίνδυνων διαταραχών που σχετίζονται με την υπέρταση όπως η προεκλαμψία μέσω τροποποιήσιμων παραγόντων όπως η διατροφή.

Ενώ πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να εστιάζουν στη διατροφή τους αφού μείνουν έγκυες, οι ερευνητές είπαν ότι η διατροφική κατάσταση ενός ατόμου πριν τη σύλληψη είναι σημαντική, καθώς μπορεί συχνά να πάρει χρόνο για να διορθώσει το σώμα τις ελλείψεις ή τις ανισορροπίες.

«Η υγεία των γυναικών κατά την περίοδο προ της σύλληψης συνδέεται στενά με την έκβαση της εγκυμοσύνης», είπε η Lu. “Οι επαρκείς αποθήκες θρεπτικών ουσιών ή μετάλλων στο σώμα πριν από τη σύλληψη μπορούν να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη κατάσταση θρεπτικών συστατικών για τη σύλληψη και να υποστηρίξουν τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης και ανάπτυξης του εμβρύου.”

Οι ερευνητές διεξήγαγαν δύο ξεχωριστές μελέτες χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερες από 7.700 εγκύους σε όλες τις ΗΠΑ που παρείχαν πληροφορίες για την υγεία και τη διατροφή τους μέσω μιας μελέτης που ονομάζεται Nulliparous Pregnancy Outcomes Study: Monitoring Mothers-Be-Be . Η μία μελέτη επικεντρώθηκε στο ασβέστιο ενώ η άλλη στον ψευδάργυρο. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης κάθε μετάλλου πριν από τη σύλληψη και των ποσοστών υπερτασικών διαταραχών της εγκυμοσύνης, αφού έλαβαν υπόψη τους δημογραφικούς παράγοντες, τον τρόπο ζωής και την υγεία που σχετίζονται επίσης με τον κίνδυνο υπέρτασης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα στο υψηλότερο πεμπτημόριο για πρόσληψη ασβεστίου πριν από τη σύλληψη είχαν 24% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σύγκριση με εκείνους στο χαμηλότερο πεμπτημόριο. Όσον αφορά τον ψευδάργυρο, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τεταρτημόρια και εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη ψευδαργύρου πριν από τη σύλληψη είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη ψευδαργύρου. 

Ως μελέτες παρατήρησης, η Lu σημείωσε ότι τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν απαραίτητα αιτιότητα. Ωστόσο, τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με άλλες μελέτες που έχουν συνδέσει την υψηλότερη πρόσληψη των δύο μετάλλων με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την υπέρταση εκτός εγκυμοσύνης. Επιπλέον, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στις μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με τη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων, παρέχοντας μια εύλογη βιολογική εξήγηση για την ιδέα ότι αυτά τα μέταλλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη διαταραχών της αρτηριακής πίεσης.

Οι συστάσεις των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής προτείνουν ότι οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 1.000 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου και 8 χιλιοστόγραμμα ψευδάργυρου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.

Μελομακάρονα εμπορίου: Το συντηρητικό που περιέχουν και το “ψεύτικο” συστατικό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συντηρητικά και τα πρόσθετα στα μελομακάρονα εμπορίου.

Τα 8 πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων

Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία, ξεχώρισε τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων από ερευνητική σκοπιά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο