Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
25.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το τρόφιμο που κάνει τα παιδιά πιο κοινωνικά και ευγενικά – Επιστημονική Μελέτη

ΑρχικήΟικιακάΠαιδίΤο τρόφιμο που κάνει τα παιδιά πιο κοινωνικά και ευγενικά - Επιστημονική Μελέτη
spot_img

Μελέτη παρατήρησης σε παιδιά ηλικίας 7 ετών που εγγράφηκαν στη Διαχρονική Μελέτη Γονέων και Παιδιών Avon (ALSPAC)

Η προκοινωνική συμπεριφορά αρχίζει να αναπτύσσεται όταν τα παιδιά είναι μεταξύ 1 και 2 ετών και γενικά αυξάνεται σε συχνότητα και πολυπλοκότητα καθώς μεγαλώνουν. Η ενθάρρυνση της προκοινωνικής συμπεριφοράς είναι ζωτικής σημασίας για μια κοινωνία που λειτουργεί καλά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρώιμης ανάπτυξης της ζωής και τον ρόλο της καλής διατροφής στην παιδική ηλικία. Ωστόσο η βέλτιστη νευροανάπτυξη στην παιδική ηλικία βασίζεται και στην επαρκή διαιτητική πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.

- Advertisement -

Tα θαλασσινά είναι μια πλούσια πηγή πολλών μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας, ιωδίου, σεληνίου, χολίνης και βιταμίνης D και συμβάλουν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα. Η σύσταση είναι ότι τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, με μία από αυτές να είναι ένα λιπαρό ψάρι όπως ο σολομός ή το σκουμπρί.

Οι περισσότερες μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ θαλασσινών και γνωστικών γνώσεων έχουν επικεντρωθεί στην κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη και στον αντίκτυπο στο μωρό. Προηγούμενες μελέτες έχουν ζητήσει περισσότερη έρευνα σχετικά με την πρόσληψη ψαριών στα ίδια τα παιδιά, καθώς ο συνολικός αντίκτυπος της κατανάλωσης ψαριών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού είναι ασαφής.

Νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ των πρόσληψης ψαριών και της προκοικωνικής συμπεριφορικής ανάπτυξης των παιδιών ηλικίας 7 ετών ως προς την κοινωνικότητα, τη φιλική συμπεριφορά, τον αλτρουισμό και την ευγένεια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα ερωτηματολογίου από 5.969 από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, παιδιά της δεκαετίας του ’90. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε διάστημα 2 ετών και προσαρμόστηκαν για κοινωνικούς και δημογραφικούς παράγοντες.

Στη μελέτη Παιδιά της δεκαετίας του ’90, η προκοινωνική συμπεριφορά μετρήθηκε χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια γονέων σχετικά με το παιδί τους στην ηλικία των 7 και 9 ετών. Σχεδόν όλα τα παιδιά στη μελέτη δεν κατανάλωναν αρκετά θαλασσινά για να επιτύχουν τις συστάσεις διατροφικής πρόσληψης θαλασσινών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν τους γονείς ότι η υπερκατανάλωση ψαριών θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης σε ρύπους όπως ο υδράργυρος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα παιδιά που κατανάλωναν λιγότερες ποσότητες θαλασσινών στην ηλικία των 7 ετών ήταν πιθανό να είναι λιγότερο «προκοινωνικά» στις ηλικίες 7 και 9 ετών από εκείνα που κατανάλωναν τακτικά θαλασσινά. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης θαλασσινών στα 7 χρόνια και του IQ, αλλά δεν βρέθηκε καμία σχέση.

Η Dr Caroline Taylor, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: “Όταν υπάρχουν αντικρουόμενες συμβουλές, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια είναι η καλύτερη πορεία δράσης. Προηγούμενες μελέτες μας έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού.

“Τα στοιχεία μας για τη σύνδεση της κατανάλωσης ψαριών στα παιδιά με την καλύτερη συμπεριφορική ανάπτυξη είναι ξεκάθαρα και συνιστούμε στους γονείς να παρέχουν τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα σύμφωνα με τις οδηγίες του NHS. Ελπίζουμε αυτά τα ευρήματα της έρευνας να ενδυναμώσουν τους γονείς με τη γνώση για να δώσουν στα παιδιά τους το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή.”

Πηγή: Υλικό από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ 

Αναφορά: L. Nel, PM Emmett, J. Golding, CM Taylor. Πρόσληψη θαλασσινών σε παιδιά ηλικίας 7 ετών και νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα σε μια μελέτη κοόρτης παρατήρησης (ALSPAC) . European Journal of Nutrition , 2025; 64 (3) DOI: 10.1007/s00394-025-03636-7

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα