Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σταγόνες επιστήμης

ΑρχικήΕπιστήμηΣταγόνες επιστήμης

Γάλα κατσαρίδας – Εσείς φρικάρετε μόνο στη θέα, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι είναι θρεπτικό!

Θα μπορούσε το γάλα κατσαρίδας να γίνει η νέα υπερτροφή;

Οι νέοι θα πλήρωναν ως και 2 φορές περισσότερο για πιο υγιεινές επιλογές σε ένα εστιατόριο

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από 3 πανεπιστήμια στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία δείχνουν πως οι νέοι 18-24 ετών θα πλήρωναν ακόμα και 2 φορές περισσότερο για ποτά χωρίς ζάχαρη και με βιταμίνες σε μια έξοδο για φαγητό, συγκριτικά με μεγαλύτερες ηλικίες. Τι συνιστούν τα δεδομένα για τη δημόσια υγεία;

Διασταυρούμενη επιμόλυνση: Ο μεγαλύτερος φόβος για παρουσία αλλεργιογόνων στα τρόφιμα – Τρόποι προφύλαξης

Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων θεωρούν τη διασταυρούμενη μόλυνση ως τη μεγαλύτερη πρόκληση σχετικά με τα αλλεργιογόνα τροφίμων

Η ασφάλεια των τροφίμων έχει πολλές διαστάσεις – Του Γεώργιου Μπόσκου*

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα θέμα με πολλές διαστάσεις, και σε αυτό το άρθρο θα τις δούμε με την ματιά του κ. Γεώργιου Μπόσκου, Αναπληρωτή Καθηγητή Οργάνωσης & Διαχείρισης Μονάδων Διατροφής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία

Χημικός γενετικός χάρτης για τη βελτίωση της γεύσης της ντομάτας

Νέα μελέτη συνδύασε πάνελ γευσιγνωσίας με χημικές και γονιδιωματικές αναλύσεις σε σχεδόν 400 ποικιλίες ντομάτας για να αναγνωρίσουν μερικά από τα γευστικά συστατικά που έχουν χαθεί με την πάροδο του χρόνου στις ντομάτες.

EDTA: Το πρόσθετο, που προστατεύει το χρώμα και αποτρέπει το τάγγισμα στα τρόφιμα

Κοινό μυστικό η ικανότητά του να δεσμεύει μεταλλικά ιόντα που οδηγούν σε οξειδώσεις, συμβάλλοντας στην σταθερότητα και στον χρόνο ζωής των προϊόντων

Σουκραλόζη: Το τεχνητό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες που αγαπήθηκε από Αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες

Δοσολογία και προϋποθέσεις για να παραμείνουν αναλλοίωτα τα αρτοσκευάσματα - Οι συνταγές που παρασκευάζονται με σουκραλόζη τείνουν να ψήνονται πιο γρήγορα

Άζωτο: Ένα κρίσιμο δομικό στοιχείο της πρωτεΐνης που εξαφανίζεται από το έδαφος της Γης

Ομάδα ερευνητών ανέλυσε δεδομένα άνω του ενός αιώνα και η μεγάλη είδηση είναι ότι το άζωτο είναι όλο και λιγότερο διαθέσιμο σε οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο.

Εναλλακτική μέθοδος για τον εντοπισμό Salmonella σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων

Το έργο αποσκοπούσε στη βελτίωση της επιτήρησης, αντιμετωπίζοντας τους περιορισμούς των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας, οι οποίες επιλέγουν μικρό αριθμό αποικιών, και είναι επίσης χρονοβόρες

To jamón Ibérico και η… Ελλάδα – Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο!

Ο πλούτος των ελληνικών προϊόντων παραμένει ανεκμετάλλευτος

Μελέτη: Η ζύμη φαίνεται πως έχει… μνήμη!

Έχει ήδη εξασφαλιστεί ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη χρήση παραλλαγών YLR108C για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης της ζύμης σε βιομηχανικές ζυμώσεις.

Η καρδιοπροστατευτική δράση του γιαουρτιού

Πως προκαλείται η αναστολή της συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων

Συσκευασία: Τα πολυμερή, οι φθαλικές ενώσεις και ο καρκίνος

Η επικινδυνότητα ορισμένων υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα είναι πλέον αποδεδειγμένη

Ο εθισμός του καταναλωτή και ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων

Ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων είναι εξαιρετικά σημαντικός στη διαμόρφωση καταναλωτικών τάσεων.

Το λίθιο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας – Βρετανική μελέτη

Η νέα μελέτη εστίασε στην προληπτική χρήση τής εν λόγω ουσίας, που σταθεροποιεί την ψυχική διάθεση

Τα νεότερα από το “μέτωπο” του… Nutriscore

Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το Nutriscore είναι επιστημονικά λανθασμένος με αποτέλεσμα τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο να κατατάσσεται στο γράμμα C που καταλαμβάνει την μεσαία θέση

Καινοτομία: Εφαρμόζοντας τις αντιβακτηριακές ιδιότητες των φτερών εντόμων σε συσκευασίες τροφίμων

Αναπαράγοντας τα φτερά ορισμένων εντόμων που σκοτώνουν βακτήρια, μια ομάδα επιστημόνων έχει αναπτύξει ένα φυσικό αντιβακτηριακό υλικό για χρήση σε συσκευασίες τροφίμων.

Aλληλουχία υψηλής ποιότητας γονιδιώματος για την αντιμετώπιση της σκωρίασης στον σίτο

Η αλληλουχία ενός υψηλής ποιότητας γονιδιώματος σίτου ψωμιού διευκολύνει τον προσδιορισμό ενός γονιδίου που προσδίδει αντοχή στη σκουριά και μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ανθεκτικότητα των καλλιεργειών.

Mια Ελληνική μελέτη που αξίζει της προσοχής μας

Ανάλυση δεδομένων 20 ετών για την αξιολόγηση της διατροφικής έκθεσης σε χημικές προσμίξεις στην περιοχή της Θεσσαλίας

Την ευθύνη για τα επιστημονικά δεδομένα και συμπεράσματα που υπάρχουν στις αναρτήσεις στην βιβλιοθήκη του cibum.gr φέρουν οι συγγραφείς τους.

Προσφέρετε τα δικά σας άρθρα & διατριβές

spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης