Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.
Την επιβολή διοικητικού προστίμου, την παραπομπή της υπόθεσης στην Εισαγγελία και τον ορισμό επανελέγχου, εισηγούνται οι Επιθεωρητές της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μετά την αυτοψία σε κρεοπωλείο στη Λάρισα που θεωρήθηκε υπεύθυνο για δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα 17 Απριλίου. Το πόρισμα του ΕΦΕΤ αναφέρει “μη συμμορφώσεις από τις απαιτήσεις των διατάξεων της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας που ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία” σύμφωνα με τo site ελευθερία της Λάρισας.
Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή του Πάσχα δεκάδες άνθρωποι υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση 33 από τους οποίους μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με ακραία συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης και συζητώντας μεταξύ τους όταν άρχισαν συνέρχονται, διαπίστωσαν ότι είχαν αγοράσει ψημένα κρέατα, από το ίδιο κρεοπωλείο.
Την παρέμβαση των Επιθεωρητών του ΕΦΕΤ προκάλεσαν τέσσερις καταγγελίες Λαρισαίων, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώτος προμηθεύτηκε κοκορέτσι ψητό, ο δεύτερος προμηθεύτηκε ψημένο κατσίκι, ο τρίτος ψημένο αρνί και ο τέταρτος ψητό κατσίκι, κεμπάπ και κοκορέτσι, με αποτέλεσμα οι ίδιοι, αλλά και μέλη των οικογενειών τους, να καταλήξουν στα Επείγοντα του ΓΝΛ με συμπτώματα όπως έμετοι και διάρροια.
- Δείτε επίσης: Φέτα: Τρόποι για να μην χαλάει γρήγορα
Από τον έλεγχο του ΕΦΕΤ, όπως σημειώνεται και στο πόρισμα, «δεν διαπιστώθηκαν αλλοιωμένα κρέατα και εντόσθια», «οι χώροι του κρεοπωλείου και του ψητοπωλείου ήταν καθαροί», «ο θερμοθάλαμος και οι ψησταριές ήταν σε καλή κατάσταση», ωστόσο το πρόβλημα φαίνεται να προκλήθηκε από τις συνθήκες διατήρησης των ψημένων κρεάτων με αφορμή και τις πολλές παραγγελίες.
Δεν εφάρμοζε HACCP
Στα ευρήματα του ελέγχου -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθερίας»- σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «η επιχείρηση οφείλει να έχει εγκαταστήσει και να εφαρμόζει σύστημα αυτοελέγχου που στηρίζεται στις αρχές του HACCP για την πρόληψη των κινδύνων στα τρόφιμα σύμφωνα με τον ΚΑΝ. ΕΚ. 852/2004. Η μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου οδηγεί σε μη αναγνώριση των κινδύνων.
Το μεγάλο λάθος: Αστοχία στην διαχείριση ψημένων τροφίμων
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με δήλωση του υπεύθυνου της επιχείρησης κατά τον έλεγχο, το ψήσιμο των κρεάτων και των παρασκευασμάτων έλαβε χώρα από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως την Κυριακή του Πάσχα, για να προλάβουν να ετοιμάσουν τις παραγγελίες οι οποίες ήταν πολλές. Μετά το ψήσιμο και αφού είχε μειωθεί η θερμοκρασία των ψημένων μετά την παραμονή τους εκτός ψησταριάς, τυλιγμένα σε λαδόκολλα τοποθετούνταν σε κουτιά από φελιζόλ κλειστά. Αυτά τα κουτιά τοποθετούνταν στους δύο ψυκτικούς θαλάμους της επιχείρησης.
Οι παραπάνω χειρισμοί ενέχουν μικροβιολογικούς κινδύνους για τα τρόφιμα και συγκεκριμένα:
Η ελεγχόμενη επιχείρηση δεν διαθέτει υποδομή για συντήρηση «εν ψυχρώ» ψημένων τροφίμων διότι οι δύο ψυκτικοί θάλαμοι που διαθέτει είναι θάλαμοι συντήρησης νωπών κρεάτων. Η τοποθέτηση ψημένων προϊόντων στους ίδιους θαλάμους ενέχει σοβαρό κίνδυνο να οδηγήσει σε επιμολύνσεις των ετοίμων για κατανάλωση τροφίμων. Η ελεγχόμενη επιχείρηση δεν διαθέτει υποδομή (χώρων ή θαλάμων) για παραμονή μεγάλων ποσοτήτων ψημένων κρεάτων ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία τους μετά το ψήσιμο, διαδικασία που είναι απαραίτητη πριν την τοποθέτησή τους στο ψυγείο. Η μη ύπαρξη υποδομής ενέχει σοβαρούς κινδύνους επιμόλυνσης.
- Δείτε επίσης: Τι θα πάθω εάν φάω χαλασμένο ανανά;
Η τοποθέτηση των ψημένων κρεάτων σε κουτιά από φελιζόλ δυσκολεύει την ψύξη του τροφίμου, ειδικότερα στην περίπτωση που αυτά στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο. Η διαδικασία αυτή (τοποθέτηση του ψημένου τροφίμου σε κουτί φελιζόλ και μετά τοποθέτηση στο ψυγείο), όπως αναφέρθηκε, καθυστερεί την ψύξη και το τρόφιμο παραμένει περισσότερο χρόνο στην επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη μεταξύ 5-60 βαθμών Κελσίου.
Η παραμονή του τροφίμου στην επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη δίνει τη δυνατότητα σε σπορογόνα βακτήρια που δεν καταστρέφονται κατά το ψήσιμο, αλλά και σε άλλα βακτήρια που βρέθηκαν στο τρόφιμο λόγω επιμόλυνσης μετά το ψήσιμο να πολλαπλασιαστούν. Ο τρόπος αυτός λοιπόν που χρησιμοποιήθηκε για τη συντήρηση των ψημένων τροφίμων, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών και παραγωγή τοξινών που μπορεί να οδηγήσουν σε τροφιμογενή νόσο».
Στο πόρισμα περιγράφονται τέλος και οι υπόλοιποι έλεγχοι (αρχεία, τιμολόγια αγοράς κ.λπ.), ενώ στα συμπεράσματα του πορίσματος γίνεται ειδική αναφορά στις συνθήκες συντήρησης ψημένων κρεάτων, με τον ΕΦΕΤ να σημειώνει πως «η επιχείρηση οφείλει να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις» σύμφωνα και με τα σχετικά ευρήματα.