Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
23.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό παραπληροφόρησης στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό παραπληροφόρησης στα τρόφιμα
spot_img

Η νέα έκθεση της EFSA.

Πρόσφατα η EFSA δημοσίευσε μια έκθεση, η οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης «Άσκηση συγκριτικής αξιολόγησης και προσδιορισμός εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό ψευδών πληροφοριών για τα τρόφιμα», η οποία αποσκοπεί στην αξιολόγηση και επιλογή της καταλληλότερης τεχνολογικής λύσης για την ανίχνευση και παρακολούθηση της παραπληροφόρησης στον τομέα των τροφίμων.

- Advertisement -

Η μελέτη διεξήχθη σε δύο βασικές φάσεις. Στην πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε έρευνα γραφείου, η οποία περιελάμβανε τη συλλογή και την προκαταρκτική ανάλυση 58 εμπορικών πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτουν δυνατότητες εντοπισμού ψευδών πληροφοριών.

Η αξιολόγηση βασίστηκε σε δημόσια διαθέσιμα δεδομένα και παρείχε μια αρχική εικόνα των δυνατοτήτων κάθε πλατφόρμας. Στη δεύτερη φάση, η συγκριτική αξιολόγηση επικαιροποίησε και διεύρυνε τα αρχικά αποτελέσματα μέσω απευθείας συναντήσεων με παρόχους των τεχνολογιών αυτών και συλλογής πρόσθετων στοιχείων από ερωτηματολόγια.

Η τελική ανάλυση της συγκριτικής αξιολόγησης περιλαμβάνει τους υποψήφιους με τις υψηλότερες βαθμολογίες, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις για τον εντοπισμό παραπληροφόρησης σε μεγάλη κλίμακα. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, αναπτύχθηκε ένα σύστημα αξιολόγησης που κατηγοριοποιεί τις δράσεις, τους φορείς, τα εργαλεία και τις γνώσεις σε διαφορετικά επίπεδα, τα οποία συνδέονται με ένα μοντέλο ωριμότητας, αξιολογώντας την καταλληλότητα κάθε πλατφόρμας ως προς την αποτελεσματικότητά της.

Παράλληλα, ευθυγραμμίστηκαν οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι της EFSA για την παρακολούθηση της παραπληροφόρησης με τα επίπεδα ωριμότητας και τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων εργαλείων.

Για την πληρέστερη κατανόηση των δυνατοτήτων και των περιορισμών των πλατφορμών που εξετάστηκαν, πραγματοποιήθηκε ανάλυση SWOT, η οποία ανέδειξε τα δυνατά και αδύνατα σημεία, τις ευκαιρίες και τις απειλές κάθε πλατφόρμας, λαμβάνοντας υπόψη τις εξειδικευμένες απαιτήσεις της EFSA.

Η μελέτη καταλήγει σε συμπεράσματα που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στον τομέα των τροφίμων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την ορθή ενημέρωση του κοινού.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα