Ενημέρωση από την Ελλάδα στο RASFF για υψηλή ποσότητα θειωδών σε προϊόν που συσκευάζεται και πωλείται στην Ελλάδα αλλά είναι προέλευσης Τουρκίας.
Σήμερα οι Ελληνικές αρχές ενημέρωσαν μέσω του RASFF τις Ευρωπαϊκές χώρες για επικίνδυνα αποξηραμένα βερίκοκα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, συσκευάζονται από ελληνική εταιρεία και πωλούνται από μεγάλο σουπερμάρκετ όπως δείχνει μία απλή αναζήτηση της μάρκας στο διαδίκτυο, αλλά είναι προέλευσης Τουρκίας.
- Δείτε επίσης: Lidl Hellas: Νέα καταγγελία στο cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από σουπερμάρκετ στη Θεσσαλονίκη
Τα βερίκοκα, μετά από επίσημο έλεγχο για αρωματικές ουσίες και πρόσθετα σε διάφορα είδη τροφίμων, στις 9 Οκτωβρίου, βρέθηκε να περιέχουν το πρόσθετο διοξείδιο του θείου σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Συγκεκριμένα ενώ το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι 2000 mg/kg, περιέχουν 3339 mg/kg. Υπενθυμίζεται ότι και τον Ιανουάριο ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε από την αγορά αποξηραμένα Βερίκοκα προέλευσης Τουρκίας, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του θείου. Και πριν από λίγες ημέρες η Κύπρος ενημέρωσε το RASFF, για κίνδυνο από κανέλα ιδιωτικής ετικέτας του Σκλαβενίτη που περιέχει Διοξείδιο του Θείου. Πρόκειται για το προϊόν BALLY NUTS ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΜΠΑΛΑΜΟΥΤΣΟΣ.
Τα θειώδη είναι συντηρητικά (Ε 221-228) που χρησιμοποιούνται σε διάφορα τρόφιμα μεταξύ των οποίων και τα αποξηραμένα φρούτα λόγω της συντηρητικής τους δράσης, μέσω της πρόληψης της ανάπτυξης βακτηρίων και επειδή βοηθούν στη διατήρηση του ανοιχτού χρώματος των φρούτων.
- Δείτε επίσης: Lidl Cz: Τρεις ανακλήσεις από τις αρχές για μολυσμένα και παραποιημένα δημοφιλή προϊόντα
Η πρόσληψη θειωδών μέσω των τροφίμων, θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια των καταναλωτών, συμπέραναν στην τελευταία αξιολόγηση των θειωδών οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Όμως τα κενά στα δεδομένα τοξικότητας είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβεβαιωθεί η έκταση ορισμένων δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία. Επίσης σύμφωνα με την EFSA, οι εκτιμώμενες προσλήψεις για την ηλικιακή ομάδα των εφήβων δυνητικά υπερβαίνουν αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλές, όταν αυτά τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία τροφίμων. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως, πολλοί είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία στα θειώδη.
Είναι σημαντικό πως η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει απευθύνει σύσταση, τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και οι ξανθές σταφίδες (σουλτανίνες), που περιέχουν θειώδη (και αναφέρονται στη λίστα συστατικών), να μην χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 3 ετών επειδή “αυτά τα προϊόντα έχουν συχνά υψηλό επίπεδο θειωδών”.