Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
23.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση ψαριών με υψηλά επίπεδα επικίνδυνης τοξίνης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑνάκληση ψαριών με υψηλά επίπεδα επικίνδυνης τοξίνης
spot_img

Όταν η περιεκτικότητα σε ισταμίνη είναι υψηλή, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται ισταμινική δηλητηρίαση ή σύνδρομο σαρδέλας.

Η ισταμίνη είναι μία οργανική χημική ένωση που παράγεται φυσικά στον οργανισμό ως μέρος της ανοσολογικής απόκρισης, κυρίως σε απάντηση σε αλλεργικές αντιδράσεις. Στο πλαίσιο της διατροφής, η ισταμίνη συσχετίζεται κυρίως με τα ψάρια και τα θαλασσινά, ειδικά όταν αυτά δεν αποθηκεύονται ή διατηρούνται σωστά.

- Advertisement -

Η ισταμίνη παράγεται στα ψάρια μέσω μικροοργανισμών (βακτήρια), οι οποίοι αναπτύσσονται όταν το ψάρι δεν διατηρείται σε σωστές θερμοκρασίες. Αυτά τα βακτήρια, κυρίως τα Enterobacteriaceae και τα Clostridium, διασπούν το αμινοξύ ιστιδίνη, το οποίο βρίσκεται φυσικά στο κρέας του ψαριού, και το μετατρέπουν σε ισταμίνη. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν τα ψάρια δεν διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες (ψυγείο ή κατάψυξη), διότι η ανάπτυξη των βακτηρίων είναι πιο γρήγορη.

Κίνδυνοι από την ισταμίνη

Η ισταμίνη στα ψάρια δεν προκαλεί πρόβλημα όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες, καθώς ο οργανισμός τη διαχειρίζεται φυσιολογικά. Ωστόσο, όταν η περιεκτικότητα σε ισταμίνη είναι υψηλή, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται ισταμινική δηλητηρίαση ή σύνδρομο σαρδέλας. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν:

  • Κόκκινο δέρμα ή εξάνθημα
  • Πονοκέφαλο
  • Ναυτία και έμετο
  • Διάρροια
  • Ζαλάδα
  • Αίσθημα καύσου στο στόμα

Ο κίνδυνος αυτός οδήγησε και τις Αρχές στη Γαλλία να ανακαλέσουν σκουμπρί της επωνυμίας
Capitaine Houat, που διατίθεται από την Intermarché, λόγω υποψίας έντονης παρουσίας ισταμίνης.

Η καλύτερη μέθοδος για να αποφευχθεί η ανάπτυξη υψηλών επιπέδων ισταμίνης στα ψάρια είναι η σωστή αποθήκευση και η γρήγορη κατανάλωση. Τα ψάρια πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλή θερμοκρασία από τη στιγμή που αλιεύονται μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσής τους. Αν τα ψάρια δεν διατηρηθούν σωστά, η ανάπτυξη των βακτηρίων είναι ταχεία και μπορεί να δημιουργηθούν επικίνδυνες ποσότητες ισταμίνης.

Είναι σημαντικό, επίσης, να επιστρέφετε ή να απορρίπτετε τα προϊόντα ψαριών αν υπάρχει υποψία κακής συντήρησης ή αν η ημερομηνία λήξης έχει περάσει.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα