Ανακλήσεις και πρόστιμα για εισαγόμενο ελαιόλαδα , που δεν ταίριαζαν με τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά παρθένο» και ήταν ελαιόλαδα κατώτερης κατηγορίας.
Η τσεχική Αρχή Επιθεώρησης Γεωργίας και Τροφίμων (SZPI) ανέλυσε εισαγόμενο ελαιόλαδο για να διαπιστώσει την ποιότητά του και εάν ανταποκρίνεται σε όσα αναγράφονται στις ετικέτες. Στόχος των ελέγχων της SZPI, που έγιναν έγιναν από 19.02.2024 έως 29.11.2024, ήταν να ελεγχθεί εάν τα εξαιρετικά παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα από διαφορετικές χώρες προέλευσης πληρούν τις φυσικές, χημικές και αισθητηριακές παραμέτρους και τις απαιτήσεις επισήμανσης που ορίζονται από τους κανονισμούς (ΕΕ) 2022/2104 και 2022/2105 της Επιτροπής και άλλους κανονισμούς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σε υψηλότερο επίπεδο κινδύνου όσοι παίρνουν ακόμη τα δημοφιλή χάπια αδυνατίσματος – Νέα ενημέρωση των Αρχών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λοίμωξη και φλεγμονή από ένα κρεμμύδι – Πώς η κοτόσουπα έστειλε νοικοκυρά στα επείγοντα
Σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας, οι τακτικοί έλεγχοι ελαιολάδου δείχνουν ότι εισάγονται προϊόντα στην Τσεχική Δημοκρατία των οποίων οι χαρακτηριστικές ιδιότητες συχνά δεν αντιστοιχούν στη δηλωθείσα κατηγορία και δείχνουν ότι οι εισαγωγείς υποτιμούν την ικανότητα των εποπτικών αρχών στην Τσεχία, να αξιολογούν την ποιότητα των ελαιολάδων. Αν και η Τσεχική Δημοκρατία δεν είναι παραγωγός αυτού του είδους τροφίμων, το επίπεδο ελέγχου των ελαιολάδων στη χώρα, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, χρησιμοποιώντας διαπιστευμένα εργαστήρια στη χώρα και στο εξωτερικό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι διατροφικές συνήθειες που σχετίζονται με καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος – Μελέτη
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χυμοί φρούτων και λαχανικών για αποτοξίνωση: Μήπως αντί για καλό μας κάνουν κακό; Νέα έρευνα
Δυστυχώς το 44,4% των αξιολογηθέντων δειγμάτων δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις των νομικών κανονισμών και κάποια από αυτά εξάγονται στην Τσεχία από την Ελλάδα. Οι σοβαρότερες παραβάσεις ήταν εκείνα τα ελαιόλαδα που δεν αντιστοιχούσαν στον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά παρθένα» όταν αξιολογήθηκαν και ήταν μάλιστα λάδια κατώτερης κατηγορίας. Η CAFIA διέταξε τους πωλητές να αποσύρουν τις μη συμμορφούμενες παρτίδες από την αγορά και θα κινήσει διοικητικές διαδικασίες για την επιβολή προστίμου στα ελεγχόμενα άτομα.
Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από το CAFIA στο διαπιστευμένο εργαστήριο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου στη Σλοβενία και στο εγχώριο διαπιστευμένο εργαστήριο CAFIA το οποίο επιβεβαίωσε ότι από τα 18 αξιολογημένα δείγματα, συνολικά 8 δείγματα ήταν μη συμμορφούμενα και τα 2 ήταν από Ελλάδα. 7 δείγματα δεν ήταν «εξαιρετικά παρθένα» ελαιόλαδα όπως ανέφεραν οι παρασκευαστές στη συσκευασία, αλλά λάδια χαμηλότερης ποιότητας. Έτσι, οι εγχώριοι καταναλωτές εξαπατήθηκαν από ψευδείς πληροφορίες στην ετικέτα. Σε συνολικά 2 δείγματα, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ελλείψεις στην επισήμανση των ελαίων (σε 1 δείγμα, οι επιθεωρητές βρήκαν ακατάλληλη κατηγορία και ανεπαρκή σήμανση). Οι μη συμμορφώσεις που εντοπίστηκαν στα έξτρα παρθένα ελληνικά ελαιόλαδα ήταν στην Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελαιολάδου δηλαδή “συνολική αισθητηριακή αξιολόγηση, διάμεσος ελαττωμάτων (Md)“. Η Οργανοληπτκή Αξιολόγηση του Ελαιολάδου διέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2022/2104. Και το 2023, συνολικά το 67% των αξιολογηθέντων δειγμάτων (περιλαμβανομένων και ελληνικών) απέτυχε στην επιθεώρηση.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μπορούμε να ψήσουμε τα αγγούρια;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να κάνετε τα τηγανητά τρόφιμα πιο υγιεινά
Τα ελαιόλαδα που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ήταν από Ελλάδα, Ιταλία, Τυνησία και Ισπανία. Η SZPI δημοσίευσε μια λεπτομερή λίστα όλων των μη συμμορφούμενων και συμμορφούμενων δειγμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος, του τόπου πώλησης.
Για να δείτε την λίστα των ελαιόλαδων που απέτυχαν στους ελέγχους πατήστε ΕΔΩ.