Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι έδειξε η εργαστηριακή ανάλυση του Ελληνικού τυριού που ανακλήθηκε σε εννέα χώρες

ΑρχικήPicksNews LineΤι έδειξε η εργαστηριακή ανάλυση του Ελληνικού τυριού που ανακλήθηκε σε εννέα χώρες
spot_img

Εσείς θα τρώγατε αν ξέρατε τα πραγματικά συστατικά του;

Σε τουλάχιστον 9 χώρες έχει ανακληθεί το ελληνικό φυτικό τυρί Violife Gouda από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων.

Όπως είχε αποκαλύψει το cibum, η αρχή έγινε από την Ασφάλεια Τροφίμων της Σλοβενίας η οποία ανακάλεσε από την αγορά το ελληνικό φυτικό τυρί μετά την ανίχνευση ορυκτελαίων και ακολούθησε η Γερμανία που ενημέρωσε το RASFF (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα).

Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ελβετία αλλά και η χώρα μας έχουν απορρίψει το προϊόν και το oekotest το βάζει στο μικροσκόπιο για να αποδείξει τους λόγους.

Η ανάλυση ξεκινά με το σχόλιο ότι το ακριβό δεν σημαίνει αυτόματα καλό – καθώς το συγκεκριμένο τυρί ήταν από τα πιο ακριβά στα ψυγεία…

Αμφισβητούμενα συστατικά ορυκτελαίων σε γεύση Gouda

Το εργαστήριο ανίχνευσε στο vegan τυρί υψηλά ποσοστά τόσο σε κορεσμένους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOSH) όσο και σε υδρογονάνθρακες αρωματικών ορυκτελαίων (MOAH). 

Οι ουσίες αυτές μπορούν να συσσωρευτούν στον ανθρώπινο λιπώδη ιστό, το ήπαρ, τη σπλήνα και τους λεμφαδένες . Τα  «MOAH», μπορεί να περιέχουν γονιδιοτοξικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να βλάψουν το DNA σε κύτταρα και να προκαλέσουν καρκίνο. Για τους «MOSH» συνεχίζεται η μελέτη των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία.

Πώς μπήκε το ορυκτέλαιο στο τυρί; 

Το ερώτημα παραμένει, πώς μπαίνουν τα υπολείμματα ορυκτελαίων στο τυρί vegan; Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. 

Ωστόσο, οι MOH μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα ως αποτέλεσμα του τρόπου χειρισμού τους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ή από το περιβάλλον με πολλούς τρόπους:

  • μέσω περιβαλλοντικής επιμόλυνσης
  • χρήσης λιπαντικών σε μηχανολογικό εξοπλισμό
  • παραγόντων αποκόλλησης
  • τεχνολογικών βοηθημάτων
  • προσθέτων τροφίμων και ζωοτροφών
  • μετανάστευσης από υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα (Υ.Α.Ε.Τ.)

Τίγκα στο αλάτι 

Ο έλεγχος όμως έδειξε και κάτι άλλο. Οι φέτες του τυριού ήταν τίγκα στο αλάτι: 2,3 γραμμάρια αλάτι ανά 100 γραμμάρια . Στη Φινλανδία, το τυρί με περιεκτικότητα σε αλάτι 1,4 τοις εκατό ή περισσότερο πρέπει να φέρει ετικέτα που προειδοποιεί τους καταναλωτές για την υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και τις επιπλοκές της .

Αλλά «άριστα» στη γεύση 

Είναι θετικό ότι οι φέτες γεύσης Gouda σημείωσαν «πολύ καλό» στο αισθητηριακό τεστ. Οι ειδικοί έβαλαν άριστα σε εμφάνιση και συνοχή, περιγράφουν τη μυρωδιά και τη γεύση ως «πικάντικη, που θυμίζει τυρί, αλμυρή, ελαφρώς ξινή» – και αναγνωρίζουν επίσης μια ομοιότητα με το Gouda. Είναι όμως αυτό αρκετό για να εμπιστευτείς μια εταιρεία;

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο