Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικά μανταρίνια “τίγκα” σε απαγορευμένα και επικίνδυνα φυτοφάρμακα – Η Λετονία μας ξεμπρόστιασε στην Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλληνικά μανταρίνια "τίγκα" σε απαγορευμένα και επικίνδυνα φυτοφάρμακα - Η Λετονία μας ξεμπρόστιασε στην Ευρώπη
spot_img

Η Λετονία ενημέρωσε το RASFF, για ελληνικές κλημεντίνες με υψηλές ποσότητες απαγορευμένων φυτοφαρμάκων.

Ελληνικές κλημεντίνες με “τραγική” περιεκτικότητα σε  υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν από ελέγχους των αρχών της Λετονίας, οι οποίες ενημέρωσαν για πιθανό κίνδυνο από τα ελληνικά φρούτα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF). Τα ελληνικά μανταρίνια έφτασαν στη Λετονία μέσω Πολωνίας.

- Advertisement -

 Στα φρούτα εντοπίστηκαν τα φυτοφάρμακα Chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl που έχουν απαγορευτεί για χρήση στην ΕΕ από το 2019 και από τότε, φυτοπροστατευτικά προϊόντα με αυτή την ουσία, δεν μπορούν να διατίθενται στην αγορά ή να χρησιμοποιούνται στην ΕΕ. Η απαγόρευση του chlorpyrifos στην ΕΕ ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς ρυθμιστικής διαδικασίας που διήρκεσε πάνω από επτά χρόνια. Τον Αύγουστο του 2019, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε μια δήλωση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το chlorpyrifos-methyl δεν έχει κανένα πιθανό όριο ασφάλειας και δεν πληροί τα κριτήρια ανθρώπινης υγείας για ανανέωση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Και δεν είναι μόνο ότι αυτά τα φυτοφάρμακα είναι απαγορευμένα, που σημαίνει ότι Έλληνες παραγωγοί παραβιάζουν τον νόμο και εκθέτουν την υγεία των καταναλωτών σε κίνδυνο, χρησιμοποιώντας μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες. Και η ποσότητά τους στα ελληνικά μανταρίνια, προκαλεί εντύπωση. Το chlorpyrifos-methyl βρέθηκε σε ποσότητα 680% πάνω από το επιτρεπτό όριο που ισχύει για εισαγόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα όπου επιτρέπεται η χρήση του και η υπέρβαση στο Chlorpyrifos είναι 340% (0,078 mg/kg και 0,044 mg/kg αντίστοιχα, με μέγιστο όριο 0,01 mg/kg). Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι τσέχικες αρχές ενημέρωσαν το RASFF και ανακάλεσαν ελληνικά ροδάκινα με ποσότητα Chlorpyrifos μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο .

Το Chlorpyrifos και το chlorpyrifos-methyl, ανιχνεύεται συχνότερα στα εσπεριδοειδή: περισσότερα από 1 στα 3 γκρέιπφρουτ (39%) και λεμόνια (36%), και 1 στα 4 πορτοκάλια (29%) και μανταρίνια (25%) σύμφωνα με την Pan Europe. Η έκθεση στο chlorpyrifos, ακόμη και σε μικρές δόσεις, είναι επικίνδυνη και έχει συνδεθεί με νευροαναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά, όπως αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, απώλεια εργασιακής μνήμης, ΔΕΠΥ και μειωμένο IQ.

Τα παιδιά κινδυνεύουν ιδιαίτερα επειδή ο εγκέφαλός τους εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Πολλές μελέτες επισημαίνουν το chlorpyrifos ως χημικό ενδοκρινικό διαταράκτη (EDC), ενώ έχει επίσης συσχετιστεί με μεταβολικές διαταραχές, καρκίνους του μαστού και του πνεύμονα και την ανδρική υπογονιμότητα. Η έκθεση στο chlorpyrifos έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί βλάβη και στο DNA. Αυτό το φυτοφάρμακο είναι επίσης εξαιρετικά τοξικό για τις μέλισσες και τα ψάρια, όπως αναφέρεται από το Route to Food. Οι αγρότες χρησιμοποιούν κυρίως το Chlorpyrifos για τον έλεγχο του φυλλώματος και των παρασίτων εντόμων που μεταδίδονται στο έδαφος.

Σε τι διαφέρουν οι κλημεντίνες από τα μανταρίνια

Οι κλημεντίνες είναι είδος μανταρινιού με μικρό μέγεθος χωρίς κουκούτσι και σημαντική γλυκύτητα. Επιπλέον έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Αν και είναι γνωστές για την πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, οι κλημεντίνες προσφέρουν επίσης: βιταμίνες και φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά καροτενοειδή συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης ή της ζεαξανθίνης, ενώ είναι πλούσια σε σημαντικά φλαβονοειδή.

Οι καταναλωτές συχνά επιλέγουν τις κλημεντίνες μια και είναι ζουμερές, λιγότερο όξινες από τα πορτοκάλια, πιο γλυκές και πιο ανθεκτικές από τα μανταρίνια. Ένας από τους κύριους λόγους που κάνουν τις κλημεντίνες σημαντικό φρούτο είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό και κάλιο. Αυτά τα φρούτα αποκαθιστούν τα αποθέματα γλυκόζης και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών, εξασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη φυσική μας απόδοση.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα