Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

PFΑS: Τι είναι τα χημικά που εισπνέουμε καθημερινά και γιατί είναι επικίνδυνα για την υγεία μας;

ΑρχικήΝέαPFΑS: Τι είναι τα χημικά που εισπνέουμε καθημερινά και γιατί είναι επικίνδυνα για την υγεία μας;
spot_img

cibum team

Oι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) είναι γνωστές και ως «παντοτινά χημικά» καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς.

Περιλαμβάνουν πάνω από 4 700 χημικές ουσίες, αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο.

Χρησιμοποιούνται σε αντικολλητικά σκεύη της κουζίνας όπως τηγάνια και κατσαρόλες, καθώς επίσης σε χαλιά ανθεκτικά στους λεκέδες, συσκευασίες τροφίμων και σε άλλα προϊόντα.

Οι χημικές αυτές ουσίες χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία λόγω της ικανότητάς τους να αντέχουν στο νερό και το πετρέλαιο. Κατασκευάζονται συστηματικά από το 1940 και συναντώνται σε σκεύη που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας, σε προϊόντα για τον καθαρισμό λεκέδων, σε συσκευασίες τροφίμων κτλ.

Μπορούν εύκολα να μεταφερθούν μέσω του αέρα, της σκόνης, του φαγητού και του νερού. Η Σούζαν Πίνεϊ, καθηγήτρια για την περιβαλλοντική προστασία στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, μέσω email που έστειλε στο CNN έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες τονίζονταςχαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ουσίες που αντέχουν στο χρόνο και πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Μπορούν να προκαλέσουν βλάβη τόσο στον ανθρώπινο οργανισμό όσο και στη φύση».

Στο σώμα καταλήγουν κυρίως στο αίμα, τα νεφρά και το συκώτι. Μια μελέτη του 2007 από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμά ότι οι χημικές ουσίες PFAS θα μπορούσαν να ανιχνευθούν στο αίμα του 98% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ομάδα για την προάσπιση των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων, περισσότερα από 1.500 συστήματα πόσιμου νερού που εξυπηρετούν σχεδόν 110 εκατομμύρια Αμερικανούς ενδέχεται να είναι μολυσμένα από τις χημικές ουσίες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος έχει εκδώσει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα με τίτλο « Νεοεμφανιζόμενοι χημικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη – ουσίες PFAS».

Παράλληλα, η ΕΕ έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία για την της ανθρώπινης βιολογίας (HBM4EU) επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στις χημικές ουσίες PFAS, η οποία αποτελεί συλλογική προσπάθεια 30 χωρών, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με πληροφορίες από CNN

 

Δείτε επίσης: Δείτε επίσης: 

Βιομηχανία τροφίμων: Εξοπλισμός κατάψυξης σε.. θερμή ζήτηση- Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας 

Mondelez VS Nurture Brands: Ο πόλεμος του λιλά! 

“Φρεσκούλης”: Δύο νέα εργοστάσια σε Αττική και Βουλγαρία 

Βρετανία: Αύξηση στις αναφορές για σαλμονέλα σε ζώα 

 Γιατί υπάρχει φως στο ψυγείο, αλλά όχι στην κατάψυξη; 

Δωρεάν εφαρμογή λογισμικού για την αξιολόγηση χημικών κινδύνων. QSAR TOOLBOX 

Η κουλτούρα της ασφάλειας τροφίμων, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, τι ψάχνουν οι ελεγκτές (Βίντεο)

Food Defence: οδηγός κάλυψης απαιτήσεων από το FSSC22000 

Ελληνικό γιαούρτι – «μαϊμού» σαρώνει την αγορά της Γερμανίας 

Έρευνα: Τα χημικά στα τρόφιμα η σημαντικότερη ανησυχία των καταναλωτών 

Ποια είναι η U.N. AQUA που ανοίγει το ιστορικό εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι  

 «Πλαστικά» μιας χρήσης από φύκια θα καταργήσουν το πλαστικό  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο