Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το τέλος της σοκολάτας: αλήθεια ή fake news ότι η σοκολάτα κινδυνεύει με εξαφάνιση μέχρι το 2050;

ΑρχικήΝέαΤο τέλος της σοκολάτας: αλήθεια ή fake news ότι η σοκολάτα κινδυνεύει με εξαφάνιση μέχρι το 2050;
spot_img

cibum team


   Η είδηση που πρωτοδημοσιεύτηκε στο Business Insider είναι τρομακτική για τους λάτρεις της σοκολάτας: Έως το 2050, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να εμποδίσει σοβαρά την ανάπτυξη του φυτού κακάο ή ακόμη και να προκαλέσει τον αφανισμό του, σύμφωνα με το άρθρο. Ο σπόρος του φυτού κακάο είναι το κύριο συστατικό της σοκολάτας. Το φυτό κακάο persnickety περιέχει σπόρους που είναι το ζωτικό συστατικό της σοκολάτας. Αλλά το φυτό αναπτύσσεται μόνο σε στενές ζώνες γης στο τροπικό δάσος κοντά στον ισημερινό, όπου ο καιρός παραμένει σχετικά υγρός και υγρός όλο το χρόνο. Περιοχές που προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία είναι ο Ισημερινός, ο οποίος σύμφωνα με έρευνες παράγει την υψηλότερης ποιότητας σοκολάτα στον κόσμο.

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αλλάξει αυτόν τον βιότοπο τόσο δραστικά στα επόμενα 40 χρόνια ώστε το κακάο να μην μπορεί να αναπτυχθεί εκεί, σύμφωνα με έκθεση του Business Insider. Καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, οι καλλιεργητές κακάο θα πρέπει να μεταφέρουν τις καλλιέργειές τους – κάτι που είναι δύσκολο, επειδή μεγάλο μέρος του υψηλότερου εδάφους προστατεύεται για την άγρια ​​ζωή. Βέβαια υπάρχει και μία καλή πρόβλεψη για την σοκολάτα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή: Σύμφωνα με κάποιες έρευνες η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να κάνει τη σοκολάτα να έχει καλύτερη γεύση…

Εκτός από την επιβράδυνση ή την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει άλλος τρόπος να παραμείνει η σοκολάτα στη ζωή μας; Και εδώ έρχεται η επιστήμη. Σύμφωνα πάντα με το άρθρο του Business Insider ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ εργάζονται για να αναπτύξουν ένα φυτό κακάο που μπορεί να αντέξει σε θερμότερο και ξηρότερο καιρό. Και έχουν οικονομική υποστήριξη από μια εταιρεία που έχει σοβαρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την επιβίωση της σοκολάτας: την Mars,  κατασκευαστή των Snickers, M & M’s, Dove και άλλων προϊόντων σοκολάτας.

H συνεργασία μεταξύ της Mars, της κορυφαίας εταιρείας καραμελών στον κόσμο σύμφωνα με το CandyIndustry.com, και επιστημόνων στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της γενετικής μηχανικής, μπορεί να βοηθήσει.

Η Mars προσέφερε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μια προσπάθεια να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, και μέρος αυτού θα πάει στο εργαστήριο βιοεπιστημών του UC Berkeley. Ο διευθυντής της γονιδιωματικής των φυτών, Myeong-Je Cho, προσπαθεί να δημιουργήσει δενδρύλλια κακάο που θα μπορούν να επιβιώσουν σε διαφορετικό κλίμα.  Η ομάδα του θα χρησιμοποιήσει την επαναστατική, αναδυόμενη τεχνολογία γενετικής μηχανικής που ονομάζεται CRISPR-Cas9. Το CRISPR-Cas9 λειτουργεί βρίσκοντας κομμάτια DNA, αποσπώντας το και αντικαθιστώντας το με τροποποιημένο DNA. Δυνητικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει φυτά και ζώα για να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες μας.

Η άλλη εκδοχή

Η Katharina Wecker από τη Deutsche Welle συνομίλησε με τους ερευνητές στο UC Berkley, οι οποίοι,  διέψευσαν την είδηση. «Δυστυχώς, το αρχικό άρθρο που πυροδότησε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για τις έρευνες σχετικά με τα κακαόδεντρα περιέχει ανακριβείς πληροφορίες», δήλωσε στη DW η Μέγκαν Χόκστρασερ, υπεύθυνη επιστημονικών επικοινωνιών στο UC Berkley. “Η σοκολάτα δεν έχει πάρει την άγουσα  για να εξαφανιστεί σε 40 χρόνια”. Όπως ανέφερε σωστά η ιστορία του Business Insider , η ερευνητική ομάδα συνεργάζεται με επιστήμονες από την εταιρεία Mars. Αλλά ο στόχος τους δεν είναι να δημιουργήσουν δέντρα κακάο που θα αναπτυχθούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά να κάνουν τα φυτά ανθεκτικά σε ιογενείς και μυκητιακές ασθένειες.

Ένας μύκητας μαστίζει τα φυτά κακάο στη Νότια Αμερική εδώ και δεκαετίες. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν γονιδιακή επεξεργασία CRISPR για να τροποποιήσουν το DNA του κακάο για να το κάνουν πιο ανθεκτικό στις ασθένειες, εξηγεί η Hochstrasser. Από πού προήλθαν λοιπόν τα νέα για την εξαφάνιση της σοκολάτας;

Το άρθρο του Business Insider αναφέρεται σε μελέτη του 2014 από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, υποδεικνύοντας ότι σύμφωνα με ένα σενάριο οι κορυφαίοι παραγωγοί σοκολάτας στον κόσμο, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, ενδέχεται να παρουσιάσουν αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3,8 Φαρενάιτ έως το 2050 και μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να καλλιεργήσουν κακάο.

Οι ερευνητές του UC Berkley συμφωνούν ότι «η κλιματική αλλαγή απειλεί το κακάο».

Η συντριπτική πλειοψηφία του κακάο παράγεται στη Δυτική Αφρική και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να μειώσουν την ποσότητα γης που είναι κατάλληλη για την παραγωγή του, η οποία με τη σειρά της “θα μπορούσε να επιταχύνει την εξάπλωση της ασθένειας”, ανέφεραν οι επιστήμονες σε ανακοίνωσή τους. Όχι όμως «σε σημείο εξαφάνισης», πρόσθεσαν.

Πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς σοκολάτας καλλιεργείται στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα. Αλλά το κακάο παράγεται επίσης στην Καραϊβική, την Ινδία και την Αυστραλία.

Έτσι, όχι, δεν πρόκειται να πούμε αντίο στην αγαπημένη μας σοκολάτα. Αλλά, όπως πολλές από τις καλλιέργειες στις οποίες εξαρτιόμαστε για διατροφή και ευχαρίστηση, η αύξηση της θερμοκρασίας δεν βοηθά την παραγωγή κακάο. 

Πληροφορίες από today.com, Newsweek, USA today


Δείτε επίσης:

Γάμος: όταν η διατροφή γίνεται αιτία σύγκρουσης. Πώς να αντιμετωπίσετε τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του συντρόφου σας 

Τροφικές δηλητηριάσεις από άψητο μείγμα για κέικ 

Η 28χρονη από τη Χίο που εξάγει αρωματικά φυτά και βότανα σε όλο τον κόσμο 

Έρευνα: Ασαφείς οι ετικέτες αλλεργιογόνων για τους καταναλωτές 

Catherine Zeta Jones: H δίαιτα που την κρατά… κορμάρα στα 51 της! 

Βοηθάει ο καφές στην απώλεια βάρους; 

Νεκρή σαύρα σε σαλάτα σοκάρει την κοινή γνώμη στο Σιάτλ 

Διακοπές και δίαιτα: 13 απόλυτα ρεαλιστικοί τρόποι για να χάσετε βάρος 

Επιστημονική μελέτη: Το κοτόπουλο είναι η κύρια πηγή Campylobacter σε ανθρώπους 

Η Βρετανική κυβέρνηση δίνει κίνητρα στους πολίτες να κάνουν δίαιτα!  

Μηχανικώς Διαχωρισμένο Κρέας (ΜΔΚ): Τι ορίζει η νομοθεσία  

«Ύποπτα» για σαλμονέλα μπαχαρικά γνωστής εταιρείας  

Καινοτομία: Παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ από Vegan δέρμα με βάση τα φυτά

Νέα νοθεία φέτας: Βαραίνει το κατηγορητήριο  

X RAY στα τρόφιμα: Λειτουργία- εφαρμογές- εγκατάσταση-κόστος- μειονεκτήματα-απόδοση 

Alert: Έκτακτη ανακοίνωση από τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο