ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί πρέπει να τρώτε τα παντζάρια μαζί με μαϊντανό - Η διαπίστωση...

Γιατί πρέπει να τρώτε τα παντζάρια μαζί με μαϊντανό – Η διαπίστωση νέας επιστημονικής μελέτης

Νέα μελέτη φωτίζει τον διατροφικό ρόλο του συνδυασμού παντζαριού με μαϊντανό.

4 λεπτά ανάγνωσης

Ο συνδυασμός παντζαριών και μαϊντανού αποτελεί εδώ και χρόνια μέρος της μεσογειακής διατροφής, κυρίως σε σαλάτες, χυμούς και παραδοσιακές συνταγές. Νέα επιστημονική έρευνα, έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα σχετικά με τη διατροφική αξία αυτού του συνδυασμού, δείχνοντας ότι η προσθήκη μαϊντανού σε ζυμωμένα παντζάρια μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το περιεχόμενο ορισμένων μετάλλων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Applied Sciences και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Department of Natural Science and Quality Assurance του Poznan University of Economics and Business.

Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν κατά πόσο η προσθήκη φύλλων μαϊντανού, καθώς και ο τρόπος επεξεργασίας τους, επηρεάζουν τη συγκέντρωση βασικών μετάλλων στα ζυμωμένα παντζάρια κατά τη διάρκεια της γαλακτικής ζύμωσης. Για τον σκοπό αυτό παρασκευάστηκαν τρεις διαφορετικές εκδοχές ζυμωμένου παντζαριού: μία χωρίς μαϊντανό, μία με ψιλοκομμένο μαϊντανό και μία με πολτοποιημένο μαϊντανό. Τα δείγματα αναλύθηκαν μετά από 24, 48, 72 και 96 ώρες ζύμωσης, ενώ προσδιορίστηκαν οι συγκεντρώσεις ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, νατρίου, σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου και χαλκού.

- Advertisement -

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσθήκη μαϊντανού βελτίωσε το μεταλλικό προφίλ των ζυμωμένων παντζαριών. Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι συγκεντρώσεις ασβεστίου, μαγνησίου και μαγγανίου σε σύγκριση με τα δείγματα που δεν περιείχαν μαϊντανό. Για τον σίδηρο παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη διάρκεια της ζύμωσης και τον τρόπο επεξεργασίας των φύλλων του μαϊντανού, ενώ συνολικά τα δείγματα με μαϊντανό εμφάνισαν υψηλότερες τιμές σε ορισμένα στάδια της διαδικασίας.

Το κάλιο ήταν το μέταλλο που βρέθηκε στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε όλα τα δείγματα. Η υψηλότερη περιεκτικότητα καταγράφηκε στα ζυμωμένα παντζάρια με ψιλοκομμένο μαϊντανό έπειτα από 72 ώρες ζύμωσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τόσο η παρουσία του μαϊντανού όσο και η διάρκεια της ζύμωσης επηρεάζουν τη μεταφορά και τη διατήρηση των μετάλλων στο τελικό προϊόν. Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μαγνήσιο αυξανόταν σταδιακά όσο προχωρούσε η ζύμωση, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις να καταγράφονται στα δείγματα που περιείχαν μαϊντανό. Αντίστοιχα, το ασβέστιο παρουσίασε σημαντικά υψηλότερες τιμές στις εκδοχές με μαϊντανό σε σχέση με το ζυμωμένο παντζάρι χωρίς προσθήκη βοτάνου.

- Advertisement -

Η έρευνα εξέτασε επίσης τη συμβολή των ζυμωμένων προϊόντων στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε μέταλλα. Τα δείγματα με μαϊντανό εμφάνισαν μεγαλύτερη συμβολή στην πρόσληψη καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και μαγγανίου, ενώ σε ορισμένα στάδια της ζύμωσης παρουσίασαν και υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο εμπλουτισμός των ζυμωμένων παντζαριών με μαϊντανό μπορεί να αυξήσει τη διατροφική τους αξία ως πηγή επιλεγμένων μακροστοιχείων και ιχνοστοιχείων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο τρόπος προετοιμασίας του μαϊντανού. Ο ψιλοκομμένος μαϊντανός συνδέθηκε με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο και σταδιακή αύξηση του ασβεστίου κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, ενώ ο πολτοποιημένος μαϊντανός παρουσίασε υψηλότερες συγκεντρώσεις μαγνησίου και σε ορισμένα χρονικά σημεία μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σιδήρου. Οι διαφορές αυτές αποδίδονται στο γεγονός ότι ο διαφορετικός βαθμός τεμαχισμού των φύλλων επηρεάζει την απελευθέρωση των μετάλλων στο υγρό της ζύμωσης.

- Advertisement -

Τα ευρήματα αφορούν αποκλειστικά ζυμωμένα παντζάρια και δεν εξετάζουν την κατανάλωση βρασμένων ή ωμών παντζαριών μαζί με φρέσκο μαϊντανό. Ωστόσο, επιβεβαιώνουν ότι ο συνδυασμός των δύο φυτικών τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει ένα προϊόν με βελτιωμένο μεταλλικό προφίλ σε σχέση με το ζυμωμένο παντζάρι χωρίς μαϊντανό, γεγονός που αναδεικνύει τη διατροφική αξία της συνδυαστικής αξιοποίησης των δύο φυτικών πρώτων υλών κατά τη διαδικασία της ζύμωσης.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.mdpi.com/2076-3417/16/14/7000

Śmigielska, Hanna, Alfred Błaszczyk, Sylwia Sady και Patrycja Trzęsowska. 2026. «Mineral Profile of Beetroot Ferments Enriched with Parsley Leaves» 
Applied Sciences 16, αρ. 14: 7000. https://doi.org/10.3390/app16147000

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ελλάδα: Κατασχέθηκαν δύο τόνοι μη ασφαλούς γάλακτος λίγο πριν διατεθούν στην αγορά

Η ΑΑΔΕ κατέσχεσε πάνω από δύο τόνους ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων που μεταφέρονταν χωρίς ψύξη.

Ελλάδα: Κατέληξε το βρέφος 10 μηνών που πνίγηκε από φαγητό – Τα περιστατικά πνιγμού από τροφή που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά πνιγμού από φαγητό και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Ανάκληση ΕΦΕΤ: Για σοβαρό κίνδυνο ενημερώθηκε και η Ευρώπη – Η σαλμονέλα στο ταχίνι είχε εντοπιστεί 14 ημέρες νωρίτερα

Νέα στοιχεία για την ανάκληση χούμους δείχνουν ότι η Salmonella στο ταχίνι είχε ανιχνευθεί από τις 26 Ιουνίου, ενώ οι πρώτες ανακλήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία τρεις ημέρες πριν από την Ελλάδα.