Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νήπια: Ανησυχητικά τα ευρήματα μελέτης για την έκθεση τους σε BPA, PFAS και μόλυβδο μέσω των τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝήπια: Ανησυχητικά τα ευρήματα μελέτης για την έκθεση τους σε BPA, PFAS και μόλυβδο μέσω των τροφίμων
spot_img

Ευρήματα έρευνας μέσω ανάλυσης αίματος και ούρων, παιδιών ηλικίας από 1,5 έως 4 ετών

Η Σουηδική Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων διεξήγαγε μια μοναδική μελέτη στην οποία συλλέχθηκαν δείγματα αίματος και ούρων από παιδιά ηλικίας 1,5 και 4 ετών σε όλη τη Σουηδία. Η μελέτη εξέτασε εάν μεταξύ άλλων υπήρχαν υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο, PFAS και δισφαινόλες στο αίμα και στα ούρα των παιδιών. Η μελέτη ήταν μέρος της έρευνας Riksmaten για τις διατροφικές συνήθειες νηπίων, η οποία διεξήχθη από το 2021 έως το 2023. Πάνω από 1.800 οικογένειες σε όλη τη Σουηδία κατέγραψαν τι έφαγαν τα παιδιά τους σε διάστημα δύο ημερών. Περίπου το 60% ήταν παιδιά ηλικίας 1,5 ετών, το 40% ήταν παιδιά ηλικίας 4 ετών. Σχεδόν 600 παιδιά έδωσαν επίσης δείγματα αίματος ή/και ούρων.

- Advertisement -

Πάρα πολύ PFAS, μόλυβδος και δισφαινόλη Α

Τα περισσότερα από τα παιδιά είχαν χαμηλά επίπεδα των ουσιών που εξετάστηκαν στο σώμα τους, τα οποία δεν αναμένεται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Συνολικά, τα επίπεδα ήταν συνεπή με όσα έχουν παρατηρηθεί σε άλλες σουηδικές μελέτες. Ωστόσο ένα ποσοστό των παιδιών είχαν υψηλότερα επίπεδα PFAS ή μολύβδου στο σώμα τους από τα επιθυμητά. Τα επίπεδα της δισφαινόλης Α στα δείγματα ούρων επιβεβαίωσαν επίσης αυτό που είχε διαπιστώσει προηγουμένως η EFSA, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δηλαδή ότι λαμβάνουμε υπερβολική ποσότητα δισφαινόλης Α.

– Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι ουσίες βρίσκονται στο σώμα μας. Βρίσκονται στο περιβάλλον, στα τρόφιμα και στο πόσιμο νερό. Παρόλο που τα επίπεδα είναι χαμηλά, είναι σημαντικό να μειωθεί η ποσότητα αυτών των ουσιών όπου είναι δυνατόν. Τότε τα περιθώρια αυξάνονται σε επίπεδα που μπορούν να επηρεάσουν τον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου, δήλωσε η Sanna Lignell, τοξικολόγος στη Σουηδική Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων.

Απαγορεύσεις και περισσότερες ρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εντός της ΕΕ

Αρκετές ουσίες PFAS έχουν απαγορευτεί τα τελευταία χρόνια και πλέον υπάρχουν οριακές τιμές για το PFAS σε μια σειρά από διαφορετικά τρόφιμα. Το 2025, θα εισαχθούν περισσότεροι κανονισμοί που θα μειώσουν περαιτέρω την ποσότητα των ανεπιθύμητων χημικών ουσιών στα τρόφιμα. Η χρήση δισφαινολών στις συσκευασίες τροφίμων θα απαγορευτεί στην Ευρώπη και θα μειωθεί η οριακή τιμή για το PFAS στο πόσιμο νερό. Αυτά τα μέτρα πιθανότατα θα οδηγήσουν σε ακόμη περαιτέρω μείωση της έκθεσης σε αυτές τις ουσίες.

Η διατροφική έκθεση στη δισφαινόλη Α (BPA) αποτελεί ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, κατέληξαν οι επιστήμονες της EFSA σε μια νέα επαναξιολόγηση καθώς εντόπισαν δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η επαναξιολόγηση οδήγεσε σε δραματική μείωση της ανεκτής ημερήσια πρόσληψης στα 0,2 νανογραμμάρια (0,2 δισεκατομμυριοστά του γραμμαρίου) ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα και είναι είναι περίπου 20.000 φορές χαμηλότερο.

Μετά από αυτό, στις 31 Δεκεμβρίου 2024, δημοσιεύτηκε ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2024/3190 της Επιτροπής της 19ης Δεκεμβρίου 2024, σχετικά με τη χρήση της δισφαινόλης Α (BPA) και άλλων δισφαινολών και παραγώγων δισφαινόλης με εναρμονισμένη ταξινόμηση για συγκεκριμένες επικίνδυνες ιδιότητες σε ορισμένα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 10/2011 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/213.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα