Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη

ΑρχικήΕπιστήμη

Κατεψυγμένα λαχανικά: Τα… “στέκια” της Listeria monocytogenes σε μονάδες επεξεργασίας

Με αφορμή την μεγάλη επιδημία Listeria monocytogenes από κατεψυγμένο καλαμπόκι που κόστισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους, Ισπανοί επιστήμονες εντόπισαν τα κύρια σημεία μόλυνσης σε μονάδες επεξεργασίας

Οι ερευνητές ανακαλύπτουν Salmonella με υψηλή AMR στο χοιρινό κρέας

Ερευνητές εξέτασαν το χοιρινό κρέας στο Βιετνάμ, το οποίο αποτελεί το 70% της κατανάλωσης κρέατος στην χώρα, και ανακάλυψαν Salmonella με υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά.

Ποια ζιζανιοκτόνα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, παρά τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία

Που πρέπει να επικεντρωθούν οι επικεφαλής των ομάδων HACCP πρώτων υλών για μέλι ή άλλα γεωργικής προέλευσης τρόφιμα

Νέα έρευνα για την ανίχνευση αλλεργιογόνων τροφίμων

Ένα νέο Ειδικό Τεύχος, παρέχει μια ενημερωμένη επισκόπηση των εφαρμογών της νέας έρευνας σε μεθοδολογίες με βάση το DNA και τις πρωτεΐνες για την ανίχνευση αλλεργιογόνων.

Η επισήμανση στα προϊόντα μαριχουάνας είναι ανεπαρκής, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η επισήμανση στις ετικέτες με όρους όπως "indica" και "sativa" αποτυγχάνουν να αντικατοπτρίσουν επαρκώς τη χημική σύσταση των προϊόντων κάνναβης.

Το βάρος των ανδρών έχει άμεση σχέση με την υπογονιμότητα

Οι παχύσαρκοι άνδρες μπορούν να διπλασιάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους και να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος εάν χάσουν βάρος

Salmonella: Το… “μπέρδεμα” με την επικινδυνότητα ή μη, των διάφορων ορότυπων σαλμονέλας, λύνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να λύσει το θέμα σχετικά με το εάν είναι ασφαλή τα προϊόντα νωπού κρέατος πουλερικών που έχουν εντοπιστεί με άλλους τύπους σαλμονέλας, εκτός από S. enteriditis και S. typhimurium, τα μόνα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία

Μελέτη: Δεν είναι όλα τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα ίδια – Μόνο 1 στα 6 εξαιρετικά παρθένο!

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, είχε στόχο να συνδυάσει την e-nose με τον οργανοληπτικό έλεγχο πάνελ σε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα του εμπορίου.

Επιστήμη: Ψωμί με μερική αντικατάσταση σιταριού από αμάρανθο και γλυκοπατάτα

Επιστήμονες έφτιαξαν ζύμη από σιτάρι, αμάρανθο και γλυκοπατάτα με στόχο να προκύψει ένα καλό σε υφή και σύνθεση και εξαιρετικά θρεπτικό, ψωμί

Καινοτομία στο αδυνάτισμα: Τα φύλλα ανανά είναι… “παγιδευτές λίπους” – Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Χρειάζεται λιγότερο από μία κάψουλα ινών φύλλων ανανά για να απορροφηθούν τα κορεσμένα λίπη από την κατανάλωση ενός χάμπουργκερ

Listeria monocytogenes στη βιομηχανία τροφίμων: Μία ανηλεής και ατελείωτη σύγκρουση

H Listeria monocytogenes είναι ένα Gram-θετικό, βακτηριακό είδος που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς τα χαρακτηριστικά του το καθιστούν πολύ ανθεκτικό σε διάφορες συνθήκες

Εμφιαλωμένο νερό: Μελέτη για παρουσία δυνητικά τοξικών στοιχείων

Μελέτη που εξέτασε 50 εμφιαλωμένα νερά εμπορίου, κατέληξε στο ότι το 72% των δειγμάτων θεωρούνται επιβλαβή και μπορούν να οδηγήσουν σε ένα είδος καρκίνου μετά από επανειλημμένη έκθεση.

Γιατί μαυρίζουν οι μπανάνες

Οι επιστήμονες προσπαθούν να σταματήσουν τη σπατάλη τροφίμων μελετώντας τις καφέ κηλίδες στις μπανάνες

Μελέτη: Οργανοληπτικό προφίλ ψωμιού χωρίς γλουτένη με εναλλακτικό αλεύρι Amorphophallus konjac

Μια νέα μελέτη αξιολόγησε το οργανοληπτικό προφίλ ψωμιού χωρίς γλουτένη, με αλεύρι Amorphophallus konjac (AK) σε διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Λειτουργικά ζυμαρικά: Εμπλουτισμός με υποπροϊόντα φρούτων – Επιστημονική μελέτη

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία η προσθήκη υποπροϊόντων διαιτητικών ινών φρούτων στα ζυμαρικά, έχουν μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης του βιομηχανικού περιβάλλοντος, και χαμηλότερο κόστος

Παιδικές τροφές εμπορίου για βρέφη: Πόσο ασφαλείς και υγιεινές είναι;

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης που αξιολόγησε την διατροφική ποιότητα και προώθηση των προϊόντων που διατίθενται στο εμπόριο βρέφη και μικρά παιδιά έως 36 μηνών

Χημικός γενετικός χάρτης για τη βελτίωση της γεύσης της ντομάτας

Νέα μελέτη συνδύασε πάνελ γευσιγνωσίας με χημικές και γονιδιωματικές αναλύσεις σε σχεδόν 400 ποικιλίες ντομάτας για να αναγνωρίσουν μερικά από τα γευστικά συστατικά που έχουν χαθεί με την πάροδο του χρόνου στις ντομάτες.

Αλουμινόχαρτο στον φούρνο: Σοβαρός ο κίνδυνος για την υγεία – Επιστημονική μελέτη

Τα αλουμινόφυλλα χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική αλλά καταστρέφονται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του ψησίματος, με αποτέλεσμα το αλουμίνιο να εισχωρεί στο τρόφιμο και να καταλήγει στον ανθρώπινο οργανισμό

Clostridioides difficile στις πατάτες: Ένας υπαρκτός κίνδυνος στην Ευρώπη

Η λοίμωξη από Clostridioides difficile (CDI) προκαλεί μολυσματική διάρροια - Στην Ελλάδα βρέθηκαν θετικά τα 3 από τα 14 δείγματα, με το ποσοστό θετικότητας να φτάνει στο 21,4% όπως έδειξε πανευρωπαϊκή μελέτη

Εθισμός στα τρόφιμα; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση

Ο εθισμός στα τρόφιμα χαρακτηρίζεται από απώλεια ελέγχου συμπεριφοράς στην πρόσληψη τροφής και σχετίζεται με την παχυσαρκία και άλλες διατροφικές διαταραχές.

Την ευθύνη για τα επιστημονικά δεδομένα και συμπεράσματα που υπάρχουν στις αναρτήσεις στην βιβλιοθήκη του cibum.gr φέρουν οι συγγραφείς τους.

Προσφέρετε τα δικά σας άρθρα & διατριβές

spot_img
spot_img

Must read

Ο διαιτολόγος Ν. Ζορζοβίλης αποκαλύπτει ποιο είναι το χειρότερο πρωινό για την υγεία μας

Πολλές δημοφιλείς επιλογές στερούνται σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να σας αφήσουν να αισθάνεστε πεινασμένοι πολύ πριν από την επόμενη ευκαιρία σας να φάτε.

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

Μετάβαση στο περιεχόμενο