Ποσότητα ρεκόρ ζάχαρης και γλυκών, κατασχέθηκε το 2024 από τον ΕΦΕΤ
Δόθηκε στη δημοσιότητα ο απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2024, οπότε πραγματοποιήθηκαν 10.168 έλεγχοι σε επιχειρήσεις τροφίμων με τους περισσότερους να έχουν γίνει σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και σε εγκαταστάσεις παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων. Η μη συμμόρφωση εντοπίστηκε στο 10,4%, για τις οποίες δρομολογήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες επιβολής διοικητικών ή/και ποινικών κυρώσεων, ενώ σε 6 εγκαταστάσεις δόθηκε εντολή για αναστολή λειτουργίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια πατατάκια και σνακ είναι καρκινογόνα και θα πρέπει να σταματήσουν να πωλούνται στην ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο του 2026
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγκόσμιος ο συναγερμός για το επικίνδυνο τυρί – Πωλείται σε 3 από τις 10 χώρες του πλανήτη… και στη χώρα μας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL Nl&Se: «Μην τα φάτε» – Ανακαλούνται δυο τρόφιμα μεγάλης ζήτησης λόγω μόλυνσης με Listeria και Salmonella
Εστιάζοντας στις μη συμμορφούμενες εγκαταστάσεις (10,4% επί του συνόλου των εγκαταστάσεων που ελέγχθηκαν), αναδεικνύονται οι κατηγορίες των μη συμμορφώσεων, στις οποίες οφείλεται η απόκλιση από την ισχύουσα νομοθεσία των παραπάνω εγκαταστάσεων. Οι διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις αφορούσαν:
- Μη τήρηση κανόνων υγιεινής (26,1%)
- Ανεπάρκεια ή Μη εφαρμογή Συστημάτων Αυτοελέγχου (HACCP) (15,8%)
- Τη διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (9,4%)
- Ζητήματα στην επισήμανση και παρουσίαση τροφίμων (16,0%)
- Ζητήματα νοθείας/απάτης (3,6%)
- Άλλες (29,1%)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκαριστικό! Άνδρας ανακαλύπτει νεκρό φίδι στο παγωτό του!
Το 2024 σημειώθηκαν 2027 πράξεις κατασχέσεων μη ασφαλών τροφίμων που αφορούσαν περίπου 58,8 τόνους προϊόντων, εκ των οποίων:
- 29,8 τόνοι ζάχαρη και προϊόντα ζαχαροπλαστικής
- 12,3 τόνοι κρέας και προϊόντα κρέατος
- 3,4 τόνοι πόσιμο νερό
- 3,3 τόνοι ζωικά και φυτικά λίπη και έλαια
- 2,1 τόνοι φρούτα και προϊόντα τους
- 1,7 τόνοι ψάρια & άλλα θαλασσινά
Όπως προαναφέρθηκε, η συμμόρφωση των επιχειρήσεων με την κείμενη νομοθεσία ανήλθε στο 89,6% ενώ το ποσοστό των μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων ανήλθε σε 10,4%. Εστιάζοντας στην κατανομή των μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων ανά Περιφερειακή Διεύθυνση, παρατηρείται, σε απόλυτο αριθμό, ότι τρεις Περιφερειακές Διευθύνσεις υπερβαίνουν το συνολικό ποσοστό μη συμμόρφωσης ενώ μία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση δημοφιλούς μπαχαρικού από μεγάλο σούπερ μάρκετ – Για ποιους αποτελεί σοβαρή απειλή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένο νερό: Νέα αγωγή κατά εταιρείας για το θάνατο άνδρα από οξεία ηπατική ανεπάρκεια
Όσον αφορά την δραστηριότητα, η οποία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων, αυτή είναι η κατηγορία των Παρασκευαστών/Συσκευαστών. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών και Λιανικής. Σχετικά με τα είδη των μη συμμορφώσεων, η Γενική Υγιεινή παραμένει πρώτη με ποσοστό 26,1% επί του συνολικού αριθμού μη συμμορφώσεων ενώ η ανεπάρκεια/μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου HAACP και η επισήμανση κυμαίνονται στα ίδια ποσοστιαία επίπεδα του 16%. Θα πρέπει να τονισθεί ότι μεγάλο μέρος των μη συμμορφώσεων της κατηγορίας «Άλλες» της τάξης του 29,1%, αφορά σε τρόφιμα τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως μη ασφαλή (π.χ. λόγω υπέρβασης της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας). Επίσης εμφανίζουν ιδιαίτερη αύξηση οι περιπτώσεις μη ύπαρξης ιχνηλασιμότητας, μη τήρησης των ειδικών συνθηκών υγιεινής και μη ορθής διαχείρισης του σήματος αναγνώρισης. Τέλος, θα πρέπει να μνημονευθεί η εντυπωσιακή αύξηση των περιπτώσεων ύπαρξης νοθευμένων τροφίμων (3,6%).