Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
17.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελλάδα: Ο ΕΦΕΤ κατέσχεσε περίπου 30 τόνους ακατάλληλης ζάχαρης και προϊόντων ζαχαροπλαστικής!

Ποσότητα ρεκόρ ζάχαρης και γλυκών, κατασχέθηκε το 2024 από τον ΕΦΕΤ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλλάδα: Ο ΕΦΕΤ κατέσχεσε περίπου 30 τόνους ακατάλληλης ζάχαρης και προϊόντων ζαχαροπλαστικής!
spot_img

Ποσότητα ρεκόρ ζάχαρης και γλυκών, κατασχέθηκε το 2024 από τον ΕΦΕΤ

Δόθηκε στη δημοσιότητα ο απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2024, οπότε πραγματοποιήθηκαν 10.168 έλεγχοι σε επιχειρήσεις τροφίμων με τους περισσότερους να έχουν γίνει σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και σε εγκαταστάσεις παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων. Η μη συμμόρφωση εντοπίστηκε στο 10,4%, για τις οποίες δρομολογήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες επιβολής διοικητικών ή/και ποινικών κυρώσεων, ενώ σε 6 εγκαταστάσεις δόθηκε εντολή για αναστολή λειτουργίας.

- Advertisement -

Εστιάζοντας στις μη συμμορφούμενες εγκαταστάσεις (10,4% επί του συνόλου των εγκαταστάσεων που ελέγχθηκαν), αναδεικνύονται οι κατηγορίες των μη συμμορφώσεων, στις οποίες οφείλεται η απόκλιση από την ισχύουσα νομοθεσία των παραπάνω εγκαταστάσεων. Οι διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις αφορούσαν:

  •  Μη τήρηση κανόνων υγιεινής (26,1%)
  •  Ανεπάρκεια ή Μη εφαρμογή Συστημάτων Αυτοελέγχου (HACCP) (15,8%)
  •  Τη διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (9,4%)
  •  Ζητήματα στην επισήμανση και παρουσίαση τροφίμων (16,0%)
  •  Ζητήματα νοθείας/απάτης (3,6%)
  •  Άλλες (29,1%)

Το 2024 σημειώθηκαν 2027 πράξεις κατασχέσεων μη ασφαλών τροφίμων που αφορούσαν περίπου 58,8 τόνους προϊόντων, εκ των οποίων:

  • 29,8 τόνοι ζάχαρη και προϊόντα ζαχαροπλαστικής
  • 12,3 τόνοι κρέας και προϊόντα κρέατος
  • 3,4 τόνοι πόσιμο νερό
  • 3,3 τόνοι ζωικά και φυτικά λίπη και έλαια
  • 2,1 τόνοι φρούτα και προϊόντα τους
  • 1,7 τόνοι ψάρια & άλλα θαλασσινά

Όπως προαναφέρθηκε, η συμμόρφωση των επιχειρήσεων με την κείμενη νομοθεσία ανήλθε στο 89,6% ενώ το ποσοστό των μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων ανήλθε σε 10,4%. Εστιάζοντας στην κατανομή των μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων ανά Περιφερειακή Διεύθυνση, παρατηρείται, σε απόλυτο αριθμό, ότι τρεις Περιφερειακές Διευθύνσεις υπερβαίνουν το συνολικό ποσοστό μη συμμόρφωσης ενώ μία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό.

Όσον αφορά την δραστηριότητα, η οποία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων, αυτή είναι η κατηγορία των Παρασκευαστών/Συσκευαστών. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών και Λιανικής. Σχετικά με τα είδη των μη συμμορφώσεων, η Γενική Υγιεινή παραμένει πρώτη με ποσοστό 26,1% επί του συνολικού αριθμού μη συμμορφώσεων ενώ η ανεπάρκεια/μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου HAACP και η επισήμανση κυμαίνονται στα ίδια ποσοστιαία επίπεδα του 16%. Θα πρέπει να τονισθεί ότι μεγάλο μέρος των μη συμμορφώσεων της κατηγορίας «Άλλες» της τάξης του 29,1%, αφορά σε τρόφιμα τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως μη ασφαλή (π.χ. λόγω υπέρβασης της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας). Επίσης εμφανίζουν ιδιαίτερη αύξηση οι περιπτώσεις μη ύπαρξης ιχνηλασιμότητας, μη τήρησης των ειδικών συνθηκών υγιεινής και μη ορθής διαχείρισης του σήματος αναγνώρισης. Τέλος, θα πρέπει να μνημονευθεί η εντυπωσιακή αύξηση των περιπτώσεων ύπαρξης νοθευμένων τροφίμων (3,6%).

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα