Τα ευρήματα των εργαστηριακών μελετών της Il Salvagente.
Οι έτοιμες σαλάτες είναι βασικά συστατικά της σύγχρονης διατροφής, καθώς είναι βολικές και φθηνές επιλογές που οι καταναλωτές πετάνε εύκολα στο καρότσι τους κατά τη διάρκεια των αγορών. Αλλά τους τελευταίους μήνες επικρατεί προβληματισμός γι αυτά τα προϊόντα, με μεγάλες ανακλήσεις που σχετίζονται με περιπτώσεις σαλμονέλωσης, όπως η Ιταλική σαλάτα ρόκα που έχει διανεμηθεί και σε ελληνικά σουπερμάρκετ.
Μπορεί να νομίζετε ότι η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται μόνο σε δυνητικά επικίνδυνα τρόφιμα, όπως το κρέας και τα πουλερικά. Στην πραγματικότητα, το λανθασμένο μαγείρεμα αυτών των τροφίμων είναι η πιο κοινή αιτία δηλητηρίασης από σαλμονέλα.
- Δείτε επίσης: Και άλλος σπάνιος τύπος σαλμονέλας σε Ιταλική ρόκα
- Δείτε επίσης: Ο απίστευτος λόγος που Ιταλικό εστιατόριο αποφάσισε να βγάλει από το μενού τη δημοφιλή καρμπονάρα
Το 2016, μια βρετανική μελέτη από το πανεπιστήμιο του Leicester διαπίστωσε ότι οι έτοιμες προς κατανάλωση σαλάτες σε σακούλες μπορούν επίσης να αποτελέσουν ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για τα επιβλαβή βακτήρια. Οι έτοιμες σαλάτες γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς με τις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ να αυξάνονται, οπότε τα συγκεκριμένα ευρήματα ότι μπορούν ενδεχομένως να ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, προκαλούν σοβαρή ανησυχία.
Εάν τα φύλλα σαλάτας έρθουν σε άμεση επαφή με λίπασμα, παράσιτα ή ζώα στο χωράφι, εάν δεν πλυθούν σωστά ή εάν έρθουν σε επαφή με βρώμικο νερό, μπορεί να μολυνθούν με σαλμονέλα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology, χρησιμοποίησε χυμούς σαλάτας σε νερό για να μιμηθεί το περιβάλλον της σακούλας με έτοιμη σαλάτα και διαπίστωσε ότι η μετακίνηση μεμονωμένων βακτηρίων Salmonella enterica υπερδιπλασιάστηκε.
- Δείτε επίσης: Ανάκληση αερόθερμου λόγω σοβαρού κινδύνου πυρκαγιάς
Στην πραγματικότητα, η αύξηση της κίνησης διευκόλυνε επίσης την ταχεία ανάπτυξη των βακτηρίων- στο ψυγείο, 100 βακτήρια Salmonella πολλαπλασιάστηκαν σε περίπου 100.000 σε μόλις πέντε ημέρες. Επειδή η σαλάτα καλλιεργείται συνήθως σε ανοιχτούς αγρούς, μπορεί να μολυνθεί μέσω της επαφής με έντομα, περιττώματα πτηνών και κοπριά.
Παρόλο που αυτή η μορφή μόλυνσης είναι σπάνια, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η καλή υγιεινή των τροφίμων και οι πρακτικές πλύσης για την αποφυγή επιδημίας σαλμονέλας.
Ο έλεγχος της Salvagente
Η Il Salvagente, που πρωτοστατεί στις εργαστηριακές δοκιμές κατά της απάτης των καταναλωτών ανέλυσε 12 έτοιμες σαλάτες και αποκάλυψε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας όσον αφορά τη σαλμονέλα, τη λιστέρια και το escherichia coli, αλλά επισημαίνει τη σημαντική παρουσία φυτοφαρμάκων, με εώς και 8 σε ένα μόνο προϊόν. Το δείγμα ήταν 10 συμβατικά και δύο βιολογικά προϊόντα, τα οποία αντιπροσωπεύουν ικανοποιητικά την προσφορά της αγοράς.
Όσον αφορά την υγιεινή εν γένει, ωστόσο, η εικόνα που προκύπτει από τις αναλύσεις θα πρέπει να βάλει σε σκέψεις τις εταιρείες. Το συνολικό φορτίο βακτηρίων και τα κολοβακτηρίδια ήταν υψηλά και υπερβαίνουν τις κατευθυντήριες τιμές των ευρωπαϊκών αρχών για την ποιότητα των τροφίμων.
Αν για το σύνολο των μετρήσεων, οι αριθμοί που κατέγραψε το εργαστήριο συνδέονται πιθανώς με θερμικό σοκ (δεν τηρήθηκε η ψυκτική αλυσίδα), για τα κολοβακτηριοειδή πρόκειται για ανεπαρκείς διαδικασίες υγιεινής. Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους καταναλωτές, αλλά οι ειδικοί συνιστούν το πλύσιμο στο σπίτι.
- Δείτε επίσης: Πόσιμη μαγιονέζα; Τι είναι πάλι αυτό;
Όσον αφορά τα φυτοφάρμακα, η συγκέντρωση που βρέθηκε σε σύγκριση με το επιτρεπόμενο νομικό όριο και η ταυτόχρονη παρουσία πολλαπλών μορίων, κανένα δείγμα δεν βρέθηκε να είναι εντελώς «ελεύθερο» από υπολείμματα.
Όλα κυμαίνονταν από ένα μόνο ίχνος spinosad, έως την παρουσία 8 διαφορετικών μορίων σε ένα μόνο προϊόν. Ένα προϊόν τιμωρήθηκε για τη συγκέντρωση ενός υπολείμματος φυτοφαρμάκου πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο που βρέθηκε σε άλλα προϊόντα.
Πρέπει να πλένουμε τις έτοιμες σαλάτες;
Ο κίνδυνος από τις συσκευασμένες έτοιμες για κατανάλωση σαλάτες είναι υπαρκτός και ερευνητές υποστηρίζουν πως αν και ο παραγωγός είναι υπεύθυνος για την εμπορία προϊόντων μικροβιολογικής ποιότητας και ασφάλειας, τα οποία απαιτούν την εφαρμογή μέτρων ελέγχου σε όλη τη διάρκεια της μεταποίησης, οι καταναλωτές ίσως θα πρέπει να επιλέξουν να πλένουν τις έτοιμες για κατανάλωση σαλάτες για επιπλέον ασφάλεια. Παράλληλα και το Βρετανικό Συμβούλιο Πληροφόρησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων συνιστά να πλένονται πάντα τα φύλλα σαλάτας πριν από την κατανάλωσή τους, ακόμη και αν δηλώνουν ότι είναι προπλυμένες.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.