Σολομός μολυσμένος με Listeria πωλείται σε 6 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι Αρχές της Ιρλανδίας ενημέρωσαν 5 χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για σοβαρό κίνδυνο από καπνιστό σολομό. Ο σολομός είναι μολυσμένος με το βακτήριο Listeria monocytogenes που μπορεί να προκαλέσει από σοβαρή μέχρι θανατηφόρα τροφική δηλητηρίαση. Ο σολομός διανέμεται σε Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Ιταλία.
Η ενημέρωση που έγινε μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, για επικίνδυνα τρόφιμα, (RASFF) δεν αναφέρει την μάρκα ή την προέλευση του προϊόντος ωστόσο την περασμένη Παρασκευή η Γαλλία ανακάλεσε από την αγορά 2 είδη σολομού που έχουν μολυνθεί με λιστέρια, μάρκας GUYADER που πωλείται και στην Ελλάδα.
Πριν από ένα χρόνο 16 άνθρωποι αρρώστησαν εκ των οποίων 6 πέθαναν, μετά την κατανάλωση μολυσμένου με Lsiteria σολομού στη Σουηδία. Η λιστέρια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις σε μικρά παιδιά, αδύναμα άτομα ή ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε από την αγορά καπνιστή πέστροφα και καπνιστό χέλι καθώς μετά από αναλύσεις βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένα με Listeria monocytogenes. Και τα δύο προϊόντα παράγονται από ελληνικές εταιρείες. Αντίστοιχα το Ιούνιο οι Ισπανικές αρχές ανακάλεσαν 15 μάρκες καπνιστού σολομού μολυσμένου με το ίδιο παθογόνο βακτήριο.
Η Listeria monocytogenes είναι ένα πανταχού παρόν βακτήριο, ευρέως διαδεδομένο στη φύση, πολύ ανθεκτικό στο περιβάλλον και τις χαμηλές θερμοκρασίες (ψυγείο) και συχνά είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων. Η κύρια οδός μετάδοσης στον άνθρωπο είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμω , ιδιαίτερα έτοιμων προς κατανάλωση τροφών στο ψυγείο με σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως τα καπνιστά ψάρια, τα προϊόντα κρέατος που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και τα μαλακά τυριά.
Αν και μπορεί να βρεθεί παντού η ασθένεια που προκαλεί, η λιστερίωση, είναι πιο σπάνια σε σχέση με τη σαλμονέλα, αλλά έχει μεγάλη πιθανότητα θνησιμότητας, ειδικά σε άτομα που είναι έγκυες, ηλικίας 65 ετών και άνω, παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Για αυτό και η ΕΕ έχει ξεκινήσει διαδικασία αλλαγής των επιπέδων παρουσίας του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.