cibum team
Από τέλη Νοεμβρίου αναμένονται οι νέες προκηρύξεις για το νέο πρόγραμμα βιολογικών καλλιεργειών.
Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ και θα ενταχθούν σε αυτό δενδρώδεις καλλιέργειες, το βαμβάκι και τη μελισσοκομία (θα γίνει ξεχωριστή προκήρυξη).
Οι αιτήσεις θα αφορούν µόνο όσους έχουν ήδη πιστοποιήσει ως βιολογικές τις καλλιέργειες ή τις εκτροφές τους µέχρι και τις 31/12/2020, κάτι που όµως ενδέχεται να αλλάξει και να µπορούν να κάνουν αίτηση και όσοι πιστοποιήθηκαν στις αρχές του 2021.
«Ενισχύσαμε το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση βιολογικής παραγωγής στα 420 εκατ. ευρώ και το διευρύναμε εντάσσοντας σε αυτό δενδρώδεις καλλιέργειες, το βαμβάκι και τη μελισσοκομία και άλλα προϊόντα. Έτσι, δίνουμε τη δυνατότητα και σε νέους βιοκαλλιεργητές να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους και το εισόδημά τους. Δικαιούχοι του μέτρου είναι περισσότεροι από 85.000 βιοκαλλιεργητές», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.
Όπως τόνισε, στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθούν θεμέλια για τη βιοκαλλιέργεια στη χώρα μας, «ώστε τα βιολογικά προϊόντα να μπουν σε κάθε σπίτι».
«Γιατί τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απλά μία πρόσκαιρη παγκόσμια τάση, αλλά ο προορισμός», υπογράμμισε.
60 ευρώ το στρέμμα η επιδότηση για κηπευτικά
Η κάθε πρόσκληση θα έχει τον δικό της προϋπολογισµό, µε το µεγαλύτερο ποσό να κατευθύνεται στα κηπευτικά (60 ευρώ το στρέµµα).
Αναλυτικά:
Πρώτη πρόσκληση: Επιλέξιµες καλλιέργειες: αραβόσιτος κτηνοτροφικός, αραβόσιτος εδώδιµος, χειµερινά σιτηρά, µηδική, τριφύλλι, άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσπρια, βαµβάκι, λινάρι, ελαιοκράµβη, ηλίανθος, σόργο και άλλες αροτραίες καλλιέργειες.
∆εύτερη πρόσκληση: Επιλέξιµες καλλιέργειες: ελαιοκοµία, σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια, σταφύλια οινοποιήσιµα, µηλοειδή, πυρηνόκαρπα, εσπεριδοειδή, αρωµατικά – φαρµακευτικά φυτά, ακρόδρυα, φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή, βολβώδη, καρότο, πατάτα. Νέες προσθήκες ροδιά, ακτινίδιο, συκιά, µικρόκαρπες/δάσους, αβοκάντο και νέα κηπευτικά.
Τρίτη πρόσκληση: Επιλέξιµες εκτροφές: αιγοπρόβατα, βοοειδή µε κρεατοπαραγωγική/µικτή κατεύθυνση, βοοειδή µε γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση. Επιλέξιµα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 µηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 µηνών, σύµφωνα µε την προδηµοσίευση του Μέτρου.
Τέταρτη πρόσκληση: Θα περιλαµβάνει ως επιλέξιµα τα µελίσσια.
Βιομηχανία τροφίμων: Εξοπλισμός κατάψυξης σε.. θερμή ζήτηση- Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας
Mondelez VS Nurture Brands: Ο πόλεμος του λιλά!
“Φρεσκούλης”: Δύο νέα εργοστάσια σε Αττική και Βουλγαρία
Βρετανία: Αύξηση στις αναφορές για σαλμονέλα σε ζώα
Γιατί υπάρχει φως στο ψυγείο, αλλά όχι στην κατάψυξη;
Δωρεάν εφαρμογή λογισμικού για την αξιολόγηση χημικών κινδύνων. QSAR TOOLBOX
Η κουλτούρα της ασφάλειας τροφίμων, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, τι ψάχνουν οι ελεγκτές (Βίντεο)
Food Defence: οδηγός κάλυψης απαιτήσεων από το FSSC22000
Ελληνικό γιαούρτι – «μαϊμού» σαρώνει την αγορά της Γερμανίας
Έρευνα: Τα χημικά στα τρόφιμα η σημαντικότερη ανησυχία των καταναλωτών
Ποια είναι η U.N. AQUA που ανοίγει το ιστορικό εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι
«Πλαστικά» μιας χρήσης από φύκια θα καταργήσουν το πλαστικό