Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί το ψάρι κατά την εγκυμοσύνη βοηθά το παιδί – Έλληνες ερευνητές έχουν τις απαντήσεις

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί το ψάρι κατά την εγκυμοσύνη βοηθά το παιδί - Έλληνες ερευνητές έχουν τις απαντήσεις
spot_img

Καλά νέα για τις μέλλουσες μαμάδες που δεν θέλουν να αφήσουν τα ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας ρίχνει φως στο δίλημμα που αντιμετωπίζουν πολλές έγκυες γυναίκες σχετικά με την κατανάλωση ψαριών, λόγω της πιθανής έκθεσης σε υδράργυρο.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, τα παιδιά των γυναικών που κατανάλωναν ψάρια με μέτρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν καλύτερο μεταβολικό προφίλ σε σύγκριση με εκείνα των γυναικών που έτρωγαν ψάρια σπάνια. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση φαίνεται να αντιστρέφει τα οφέλη, καθώς τα παιδιά των γυναικών που έτρωγαν ψάρια πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα εμφάνισαν χειρότερα μεταβολικά αποτελέσματα.

Η δρ. Λήδα Χατζή, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του USC, τονίζει ότι τα ψάρια αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών και η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να αποφεύγεται. Ωστόσο, συνιστά στις έγκυες γυναίκες να περιορίζονται στις μία έως τρεις μερίδες την εβδομάδα, όπως προτείνεται από τις διεθνείς διατροφικές οδηγίες, προκειμένου να αποφεύγεται η υπερβολική έκθεση σε υδράργυρο και άλλους οργανικούς ρύπους.

Τα ψάρια είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία από φλεγμονές και υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Ωστόσο, ορισμένα είδη περιέχουν αυξημένες ποσότητες υδραργύρου, μιας τοξικής ουσίας που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν εάν τα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών υπερτερούν των κινδύνων, αναλύοντας δεδομένα από 805 ζευγάρια μητέρας-παιδιού σε πέντε χώρες.

Στη μελέτη εξετάστηκε η συχνότητα κατανάλωσης ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα υδραργύρου στις μητέρες και η υγεία των παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια βαθμολογία μεταβολικού προφίλ για κάθε παιδί.

Τα ευρήματα της μελέτης

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά των μητέρων που κατανάλωναν ψάρια σε μέτριες ποσότητες εμφάνισαν υψηλότερες μεταβολικές βαθμολογίες από εκείνα των οποίων οι μητέρες έτρωγαν ψάρια λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Αντίθετα, τα παιδιά των γυναικών που έτρωγαν ψάρια πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη έκθεση σε υδράργυρο και άλλους ρύπους.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Νίκος Στρατάκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής του USC, εξηγεί ότι τα ψάρια μπορεί να αποτελούν πηγή έκθεσης σε χημικούς ρύπους, οι οποίοι ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η συχνή κατανάλωση ψαριών ενδέχεται να εξισορροπεί τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς η έκθεση σε ρύπους μπορεί να αναιρεί τις θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη και τη μεταβολική υγεία του παιδιού.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν την κατανάλωση ψαριών με τη μεταβολική υγεία. Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα προφλεγμονωδών βιοδεικτών διέφεραν μεταξύ των ομάδων των παιδιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η φλεγμονή παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του μεταβολικού τους προφίλ. Η παρουσία χαμηλότερων επιπέδων φλεγμονής στα παιδιά των μητέρων που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα ψαριών μπορεί να εξηγεί την ευεργετική επίδραση της διατροφής αυτής.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει να παρακολουθεί την υγεία αυτών των παιδιών μέχρι την εφηβεία, ώστε να εξετάσει μακροπρόθεσμα τις επιδράσεις της κατανάλωσης ψαριών κατά την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, θα διερευνηθεί η επίδραση διαφορετικών ειδών ψαριών στην υγεία των παιδιών, ώστε να εντοπιστούν οι ασφαλέστερες και πιο ωφέλιμες επιλογές για τις εγκύους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα