cibum team
Είκοσι κτηνοτροφικές εταιρείες ευθύνονται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι η Γερμανία, η Βρετανία ή η Γαλλία – και λαμβάνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική στήριξη για να το κάνουν αυτό, σύμφωνα με νέα έκθεση περιβαλλοντικών ακτιβιστών.
Η εκτροφή των ζώων συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιστημονικές εκθέσεις έχουν διαπιστώσει ότι οι πλούσιες χώρες χρειάζονται τεράστιες μειώσεις στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Μεταξύ του 2015 και του 2020, οι παγκόσμιες εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων έλαβαν πάνω από 478 δισεκατομμύρια δολάρια για στήριξη από 2.500 επενδυτικές εταιρείες, τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία, οι περισσότερες από τις οποίες εδρεύουν στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Άτλαντα Κρέατος, ο οποίος καταρτίστηκε από τους Φίλους της Γης και το ευρωπαϊκό πολιτικό ίδρυμα Heinrich Böll Stiftung.
Με αυτό το επίπεδο οικονομικής στήριξης, η έκθεση εκτιμά ότι η παραγωγή κρέατος θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40 εκατ. τόνους έως το 2029, ώστε να φτάσει τους 366 εκατ. τόνους κρέατος ετησίως. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία της αύξησης ήταν πιθανό να λάβει χώρα στον παγκόσμιο νότο, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί θα συνεχίσουν να είναι η Κίνα, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι το 2029 οι χώρες αυτές μπορεί να εξακολουθούν να παράγουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρει η έκθεση, τα τρία τέταρτα του συνόλου της γεωργικής γης χρησιμοποιούνται για την εκτροφή ζώων ή των καλλιεργειών που τα τρέφουν. «Μόνο στη Βραζιλία, 175 εκατ. εκτάρια είναι αφιερωμένα στην εκτροφή βοοειδών», μια έκταση γης που είναι περίπου ίση με «ολόκληρη τη γεωργική έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η έκθεση επισημαίνει επίσης τη συνεχιζόμενη ενοποίηση στον τομέα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, με τις μεγαλύτερες εταιρείες να αγοράζουν μικρότερες και να μειώνουν τον ανταγωνισμό. Το αποτέλεσμα αυτό ενέχει τον κίνδυνο να εκτοπιστούν πιο βιώσιμα μοντέλα παραγωγής τροφίμων. «Για να συμβαδίσει με αυτό (το επίπεδο παραγωγής ζωικής πρωτεΐνης) η βιομηχανική κτηνοτροφία αυξάνεται και συνεχίζει να εκτοπίζει τα βιώσιμα μοντέλα από την αγορά», αναφέρει η έκθεση.
Το πρόσφατο ενδιαφέρον που έδειξαν οι εταιρείες ζωικής πρωτεΐνης για εναλλακτικές λύσεις και υποκατάστατα κρέατος δεν αποτελεί ακόμη λύση, δήλωσαν οι ακτιβιστές. «Όλα αυτά γίνονται για το κέρδος και δεν αντιμετωπίζουν πραγματικά τα θεμελιώδη ζητήματα που βλέπουμε στο σημερινό διατροφικό σύστημα που επικεντρώνεται στις ζωικές πρωτεΐνες και έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο κλίμα, τη βιοποικιλότητα και στην πραγματικότητα βλάπτει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Stanka Becheva, υπεύθυνη εκστρατείας για τα τρόφιμα και τη γεωργία που εργάζεται με τους Φίλους της Γης.
ο συμπέρασμα, δήλωσε η Becheva, είναι ότι «πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε τον αριθμό των ζώων που τρώμε στον πλανήτη και να δώσουμε κίνητρα για διαφορετικά μοντέλα κατανάλωσης». Χρειάζεται επίσης περισσότερη ρύθμιση της βιομηχανίας κρέατος, είπε, «για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες πληρώνουν για τις ζημιές που έχουν δημιουργήσει σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και για να ελαχιστοποιηθεί η περαιτέρω ζημιά».
Απαντώντας στην έκθεση, ο Paolo Patruno, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιομηχανία Επεξεργασίας Κρέατος (CLITRAVI), δήλωσε: «Δεν πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε τομέας τροφίμων είναι περισσότερο ή λιγότερο βιώσιμος από κάποιον άλλο. Υπάρχουν όμως περισσότερο ή λιγότερο βιώσιμοι τρόποι παραγωγής φυτικών ή ζωικών τροφίμων και δεσμευόμαστε να καταστήσουμε την παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών πιο βιώσιμη. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι μέσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου [GHG] στην ΕΕ από την κτηνοτροφία είναι οι μισές από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου 14% και ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 7%».
Πηγή: theguardian.com
Βιομηχανία τροφίμων: Εξοπλισμός κατάψυξης σε.. θερμή ζήτηση- Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας
Mondelez VS Nurture Brands: Ο πόλεμος του λιλά!
“Φρεσκούλης”: Δύο νέα εργοστάσια σε Αττική και Βουλγαρία
Βρετανία: Αύξηση στις αναφορές για σαλμονέλα σε ζώα
Γιατί υπάρχει φως στο ψυγείο, αλλά όχι στην κατάψυξη;
Δωρεάν εφαρμογή λογισμικού για την αξιολόγηση χημικών κινδύνων. QSAR TOOLBOX
Η κουλτούρα της ασφάλειας τροφίμων, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι, τι ψάχνουν οι ελεγκτές (Βίντεο)
Food Defence: οδηγός κάλυψης απαιτήσεων από το FSSC22000
Ελληνικό γιαούρτι – «μαϊμού» σαρώνει την αγορά της Γερμανίας
Έρευνα: Τα χημικά στα τρόφιμα η σημαντικότερη ανησυχία των καταναλωτών
Ποια είναι η U.N. AQUA που ανοίγει το ιστορικό εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι
«Πλαστικά» μιας χρήσης από φύκια θα καταργήσουν το πλαστικό