Θέτει σε κίνδυνο όσους έχουν αλλεργίες ή δυσανεξία στα φιστίκια
Σταφίδες γράφει στη συσκευασία, φιστίκια έχει μέσα…
Η παρτίδα Inspired by Centra Chocolate Covered Raisins που ανακαλεί η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας βρέθηκε να είναι γεμάτη από φιστίκια με σοκολάτα, τα οποία δεν αναγράφονται στη συσκευασία. Αυτό το λάθος ενέχει σοβαρό κίνδυνο για άτομα με αλλεργίες ή δυσανεξίες στα φιστίκια.

Οι προσβεβλημένες συσκευασίες έχουν 250g, κωδικό παρτίδας 5048131596A και ημερομηνία λήξεως το Νοέμβριου του 2025.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λάρισα: 9χρονος πνίγηκε από πορτοκάλι στο σχολείο – Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων
Οι καταναλωτές που είναι αλλεργικοί ή δυσανεκτικοί στα φιστίκια καλούνται να ελέγξουν τα ντουλάπια τους, να μην καταναλώσουν το σνακ και αντ’ αυτού να το επιστρέψουν στο κατάστημα αγοράς για επιστροφή χρημάτων.
Η παρουσία φιστικιών, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, που κυμαίνονται από ήπια δυσφορία έως δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι το μέλι σας νοθευμένο; Πώς θα το καταλάβετε – Οι συστάσεις των Αρχών και των ειδικών
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε αρώματα και κολόνιες – Πώς θα μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτές
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κάθε επιπλέον ώρα ημερήσιου χρόνου μπροστά στην οθόνη αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων όρασης – Ευρήματα μελέτης
Αλλεργία στα φιστίκια
Ως μέλος της οικογενείας των ψυχανθών, το φιστίκι δεν είναι στην πραγματικότητα ένας ξηρός καρπός αλλά ένα όσπριο, άμεσα συσχετιζόμενο με τα φασόλια. Γι’ αυτό το λόγο, αν διαγνωσθείτε με αλλεργία στα φιστίκια είναι πιθανό να σας ζητήσουν να αποφεύγετε τα φασόλια, τις φακές και τα άλλα όσπρια.
Η αλλεργία στα φιστίκια μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, με εκδηλώσεις όπως το αγγειοοίδημα και η κνίδωση, η δυσκολία στην κατάποση, ο έντονος κνησμός, η βραχνάδα και η αναφυλαξία. Μερικές πρωτεΐνες των φιστικιών έχουν ταυτοποιηθεί (ara h1, arah2 κ.λπ.). Το κατώφλι για την εκδήλωση συμπτωμάτων από τα φιστίκια κυμαίνεται από 100μg έως 1 γρ πρωτεΐνης, ενώ για την εμφάνιση κλινικών σημείων, κυμαίνεται από 10-30 μg. Οι αλλεργίες στα φιστίκια αυξάνονται στο δυτικό κόσμο, αφού η συχνότητα εμφάνισής τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από 0.5% το 1989, στο 1% το 2002.
Aυτή η αύξηση έχει αποδοθεί στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή και ή/και την χορτοφαγία. Ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Άσθματος και Αλλεργιών David Hide στην νήσο του Wright της Αγγλίας, εξέτασαν 1.273 παιδιά γεννημένα μεταξύ των ετών 1994 και 1996. Ένα ερωτηματολόγιο, συμπληρωμένο από τους γονείς χρησιμοποιήθηκε για να συλλέξουν πληροφορίες, σχετικά με πρόσφατα αλλά και παλαιότερα συμπτώματα ατοπίας, όπως το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα αλλά και οποιαδήποτε αναφυλακτική αντίδραση που να σχετιζόταν με την κατανάλωση φιστικιών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 41 από τα 1.246 παιδιά είχαν θετική αντίδραση στο φιστίκι, στα δερματικά τεστ αλλά και υψηλό επίπεδο ατοπίας, η οποία είναι η γενετική τάση ανάπτυξης αλλεργιών αλλά και συμπτωμάτων άσθματος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλεύρια γεμάτα μαμούνια πουλάει μεγάλο σουπερμάρκετ – 5 περιστατικά μόνο τις τελευταίες ημέρες
Φαγητά που ίσως χρειαστεί να αποφύγετε
- Μπισκότα: μπισκότα με άρωμα ή γεύση καρύδας, macaroons
- Spreads: φιστικοβούτυρο, αλοιφή πραλίνας φουντουκιού
- Κέικ: όλα τα κέικ που περιέχουν φυτικά έλαια, κέικ καρότου
- Δημητρικά πρωινού: Crunchy Nut Cornflakes
Αν πάσχετε από αλλεργία στα φιστίκια, καλό είναι να εξετάζετε διεξοδικά τις ετικέτες των τροφίμων και σε οποιαδήποτε αντίδραση, να αναζητείτε τη συμβουλή αλλεργιολόγου.
Επίσης, κάποια καλλυντικά ίσως περιέχουν φιστικέλαιο, το οποίο όμως αναφέρεται στα λατινικά ως: Arachis Hypogaea ή Prunus Amara.