Ανασκόπηση αποδεικτικών στοιχείων από μελέτες για τη θρεπτική αξία των αυγών κότας.
Τα αυγά κότας καταναλώνονται ευρέως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων. Ωστόσο, έχει προηγηθεί διαμάχη δεκαετιών μεταξύ των επιστημόνων, για ορισμένα θέματα υγείας, με την κοινή γνώμη μερικές φορές να μην ενημερώνεται για την αλλαγή των επιστημονικών στοιχείων τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό έχει οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με τα οφέλη ή τις βλαβερές επιπτώσεις της κατανάλωσης αυγών, ιδιαίτερα σε σχέση με την υγεία της καρδιάς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Απαγόρευση πώλησης στην Ευρώπη δύο πασίγνωστων αρωμάτων – Περιέχουν ουσία που επηρεάζει την αναπαραγωγή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αφυδατωμένοι οι Έλληνες εργαζόμενοι – Εντυπωσιακά τα ευρήματα έρευνας δύο ελληνικών Πανεπιστημίων
Η παλαιότερη ανησυχία ότι η διατροφική χοληστερόλη από τα αυγά και άλλα τρόφιμα αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα και επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έχει αντικατασταθεί με την άποψη ότι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ειδικές συμβουλές για περιορισμό της κατανάλωσης αυγών σε περίπου τρία την εβδομάδα απορρίφθηκαν από τους περισσότερους οργανισμούς υγείας.
Τι ακριβώς περιέχουν όμως τα αυγά; Σύμφωνα ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, τα αυγά κότας (από το Gallus gallus domesticus ) παρέχουν χολίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, ιώδιο, βιταμίνες Β και πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και δεν θεωρούνται πλέον από τους εθνικούς φορείς ως παράγοντας κινδύνου για υπερχοληστερολαιμία και καρδιαγγειακή νόσο (CVD). Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της τακτικής κατανάλωσης αυγών. Αυτή η ανασκόπηση αξιολογεί πρόσφατα στοιχεία υψηλής ποιότητας από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCT) και μετα-αναλύσεις μελετών παρατήρησης και εξετάζει νέους τομείς ενδιαφέροντος, όπως διαχείριση βάρους, μεταβολισμός πρωτεϊνών, κίνδυνος αλλεργίας και βιωσιμότητα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι ασφαλές να ξαναζεστάνετε ρύζι στο φούρνο μικροκυμάτων;
Σε πολλές ελεγχόμενες δοκιμές RCT, τα αυγά αύξησαν τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών και μείωσαν τη μάζα λίπους, η οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει τη βέλτιστη σύνθεση του σώματος. Τα αυγά μέσα σε ένα γεύμα βελτίωσαν τον κορεσμό, κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας. Σε μελέτες παρατήρησης, η υψηλότερη κατανάλωση αυγών συσχετίστηκε με μηδενική επίδραση ή μέτρια μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θειώδη ακόμη και σε σφολιάτες
Για τη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 (T2D) και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με T2D, υπήρχαν ασυνέπειες μεταξύ των δεδομένων παρατήρησης και των δεδομένων RCT, με τα πρώτα να σημειώνουν θετικές συσχετίσεις και τα δεύτερα να μην βλέπουν καμία επίδραση της υψηλότερης πρόσληψης αυγών στους δείκτες T2D και CVD. ‘Αλλη μελέτη, έχει δείξει ότι τα αυγά έχουν θετική επίδραση και στην γνωστική υγεία ενώ πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Poultry Science έδειξε ότι η κατανάλωση αυγών δεν χετίζεται με κίνδυνο παχυσαρκίας. Τέλος και οι μετρήσεις βιωσιμότητας υποδηλώνουν ότι τα αυγά έχουν τη χαμηλότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, μεταξύ των ζωικών πρωτεϊνών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιλογή μεθόδου μαγειρέματος βρέθηκε να επηρεάζει σημαντικά τη διατροφική σύνθεση των αυγών, επηρεάζοντας έτσι την θετική επίδραση των οφέλιμων συστατικών τους, στην ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα, τα αυγά βρασμένα «μελάτα» αναγνωρίστηκαν ως η βέλτιστη μέθοδος, διατηρώντας τα πιο ευεργετικά θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τα αυγά βρασμένα σφιχτά ή τηγανιτά.
Συμπερασματικά, η ισορροπία των στοιχείων δείχνει ότι τα αυγά είναι μια θρεπτική τροφή, υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία από τη συμπερίληψη των αυγών στη διατροφή σε προσλήψεις υψηλότερες από αυτές που καταναλώνονται σήμερα από τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς.