Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

 Πόσο χαμομήλι μπορείτε να πίνετε την ημέρα – Πιθανές παρενέργειες και κίνδυνοι

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμων Πόσο χαμομήλι μπορείτε να πίνετε την ημέρα – Πιθανές παρενέργειες και κίνδυνοι
spot_img

Ποιος και γιατί πρέπει να αποφεύγει να πίνει χαμομήλι.

Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αφεψήματα, όχι μόνο γιατί χαλαρώνει και είναι ένα ήπιο ηρεμιστικό για τη βελτίωση του ύπνου, αλλά και γιατί προσφέρει πλήθος οφελών για την υγεία. Χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια για να ηρεμήσει το άγχος και το στομάχι. Οι αρχαίοι Έλληνες, Ρωμαίοι και Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού και τα αιθέρια έλαιά τους ως φαρμακευτικό βότανο. Μπορεί να βοηθήσει σε  γαστρεντερικές διαταραχές όπως κολικούς, καούρα και δυσπεψία. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί συχνά για τις μυϊκές κράμπες και πονοκεφάλους. Αναφέρεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο φλιτζάνια ροφήματος χαμομηλιού λαμβάνονται παγκόσμια κάθε μέρα.

Παρά τα πολλά θετικά αποτελέσματα, δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι το τσάι χαμομηλιού μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες εάν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα ή σε υπερβολική δόση. Για παράδειγμα, εάν καταναλώνετε μολυσμένους τύπους χαμομηλιού, μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως ερεθισμοί του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράζετε χαμομήλι από πιστοποιημένα και επιθεωρημένα καταστήματα και εταιρείες. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε να μην πίνετε χαμομήλι σε μεγάλες ποσότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το πολύ χαμομήλι μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία ή πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους.

Η παρουσία αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης (δευτερεύοντα φυτικά συστατικά) μπορεί επίσης να έχει σοβαρές παρενέργειες σε υψηλές δόσεις. Οι καταναλωτές αφεψημάτων που προέρχονται από βότανα σε συχνή βάση πιθανόν εκτίθενται στα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης σε ανησυχητικά επίπεδα.

Η έκθεση σε αυτές τις τοξικές ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Το στοιχείο που καθιστά τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης τοξικά, όπως έχει ενημερώσει στο παρελθόν το Cibum, είναι η δυνατότητάς τους να υποστούν μεταβολική ενεργοποίηση και να σχηματίσουν είδη πυρρολίου, τα οποία μπορούν εύκολα να αντιδράσουν με πρωτεΐνες και επηρεάσουν το DNA. Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζει κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για πιθανή γονοτοξικότητα.

Οι αλληλεπιδράσεις είναι ένα άλλο σημαντικό σημείο: Όποιος παίρνει φάρμακα για την αραίωση του αίματος θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικός και να συμβουλευτεί έναν γιατρό εκ των προτέρων. Επειδή το χαμομήλι θα μπορούσε να αυξήσει τα αποτελέσματα αυτών των φαρμάκων.  

Πόσο χαμομήλι μπορώ να πιώ;

Δεν υπάρχει όριο για ασφαλή κατανάλωση. Κατά κανόνα, για οξέα συμπτώματα συνιστάται να μην πίνετε περισσότερα από τρία φλιτζάνια τσάι χαμομηλιού την ημέρα. Ωστόσο, ακόμη και η μικρή καθημερινή κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες. Είναι καλύτερα να αλλάζετε τακτικά τα είδη τσαγιού – είτε τσάι από βότανα, τσάι από φρούτα ή πράσινο τσάι.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.

Ποιο λάδι έχει τις περισσότερες δηλητηριώδεις μυκοτοξίνες – Ανάλυση 250 δειγμάτων

Για πρώτη φορά, έχουν θεσπιστεί από την ΕΕ ανώτατα...

Τοξικές ουσίες σε δημοφιλή εσώρουχα – Διεθνής μελέτη – Πως να ξεχωρίσετε ποια εσώρουχα δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά

Οι τοξικές ουσίες εντοπίστηκαν περισσότερο σε γνωστές μάρκες εσωρούχων που πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο